Varsó belvárosa, forrás: pixabay.com

Jaroslaw Kaczynski: botrányos az EP döntése

Jaroslaw Kaczynski: botrányos az EP döntése

Botrányosnak nevezte pénteken a lengyel kormányfőhelyettes, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke az Európai Parlament (EP) döntését, hogy felfüggesztik a párt négy EP-képviselőjének mentelmi jogát.

“Ez egyszerűen botrány”

– jelentette ki Kaczynski a PAP hírügynökségnek, arra reagálva, hogy az EP csütörtöki plenáris ülésén megvonták a PiS négy európai képviselője – Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek és Tomasz Poreba – mentelmi jogát, eleget téve egy varsói kerületi bíróság indítványának. A négy képviselő ellen korábban Rafal Gawel, egy Norvégiában élő, Lengyelországban pénzügyi csalás miatt elítélt lengyel baloldali aktivista indított pert “Lengyelország területén elkövetett rasszista bűntettek” címén. A felperes szerint az említett képviselők a 2018-as lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány során megosztották a közösségi médiában pártjuk egy, az Európába irányuló illegális bevándorlásról szóló, annak negatív következményeire rámutató videofilmjét.

Kaczynski felidézte, az EP annak ellenére hozta meg döntését, hogy a testület jogi bizottságának jelentéstevője, Gilles Lebreton politikailag motiváltnak minősítette a varsói bíróság beadványát, és a mentelmi jog felfüggesztésének elutasítását javasolta.

“Ebből látszik, hogy milyen korlátok között mozog majd Európában a szabadság (…), amikor egy bejegyzés lájkolásáért bíróság elé kerülhetünk”

– figyelmeztetett a PiS elnöke. Úgy ítélte meg, aki “az újmarxista forradalom (…) oldalán áll”, az büntetlen marad, a más véleményt valló embereket viszont bármiért felelősségre vonhatják. Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes pénteken a lengyel közszolgálati rádióban rámutatott: amennyiben a varsói bíróság bűnösnek találja és elítéli a négy PiS-képviselőt, megfoszthatják őket EP-mandátumuktól, és Lengyelországban sem tölthetnek be köztisztséget.

“Ez a nyugati baloldaltól különböző körök elhallgattatása”

– mutatott rá.

Patryk Jaki, az érintett EP-képviselők egyike csütörtökön a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a mentelmi jog felfüggesztésének célja, hogy “elhallgattassák azokat, akik bírálják az új európai szuperállam létrehozását”. Jacek Saryusz-Wolski kormánypárti EP-képviselő csütörtökön a Radio Wnet lengyel csatornának nyilatkozva “egyértelműen bolsevik stílusú politikai akciónak” nevezte az EP döntését. Szerinte az van a hátterében, hogy a politikusok “ne beszéljenek a tömeges bevándorlásból eredő veszélyekről”. Az ügy “a bolsevizmusra és (George) Orwellre emlékeztet” – jelentette ki.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter egy másik negatív utópiaregény brit szerzőjére, Aldous Huxley-ra utalt az X közösségi felületen.

“Szép új világ”

– írta csütörtökön, kuriózumnak nevezve az EP döntését.

Kapcsolódó cikkek