fotó: pixabay.com

Deák Dániel: az Európai Unió jelentős hibájára mutat rá a Brexit

Deák Dániel: az Európai Unió jelentős hibájára mutat rá a Brexit

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból rámutat arra a hibára, hogy az unió sok területen túlzott mértékben elvett hatásköröket a tagállamoktól. Ezt mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Deák Dániel példaként említette, hogy az euró bevezetése káros volt a dél-európai országokban, ahol sok probléma merült fel önálló monetáris politikájuk elvesztése, illetve a túlzott integráció miatt.

“A kilépést pártolók azt hangsúlyozzák, hogy a Brexitnek köszönhetően Nagy-Britannia visszaszerezte önállóságát gazdasági és politikai téren is”

– jelezte.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a maradáspártiak veszélyt jelentenek az Egyesült Királyság egységére, Skóciában például most megerősödtek azok, akik a Nagy-Britanniától való függetlenedést és az Európai Unióban maradást támogatják.

“Az Egyesült Királyság egysége kerülhet veszélybe, ha a maradáspártiak erőteljes lépéseket tesznek”

– fejtette ki az elemző.

Ezért is nevezte Boris Johnson brit miniszterelnök a legfontosabbnak, hogy a következő 11 hónapban olyan feltételeket alkudjanak ki az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, amely garantálja Nagy-Britannia további fejlődését – emelte ki Deák Dániel. Hozzátette, kérdés, hogy Brüsszel mennyire lesz ebben partner.

Kapcsolódó cikkek