Charles Michel, az Európai Tanács megválasztott elnöke, a volt belga miniszterelnök, forrás: Wikipédia

Charles Michel: kilépése után is szoros együttműködésre van szükség Nagy-Britanniával

Charles Michel: kilépése után is szoros együttműködésre van szükség Nagy-Britanniával

Várjuk a decemberi brit előrehozott választások eredményét, készen állunk Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követő tárgyalásokra a következő lépésekről, azonban nagyon fontos, hogy a jövőben is szoros együttműködés maradjon London és az Európai Unió között, Ezt jelentette ki az Európai Tanács megválasztott elnöke Amszterdamban szerdán.

Charles Michel leköszönő belga miniszterelnök a hónap végén veszi át az Európai Tanács elnöki tisztségét Donald Tusktól.

A megválasztott tanácsi elnök az amszterdami egyetem évnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta, Európának a Brexitet követően egységeseknek kell maradna. Együtt kell működnie Londonnal, soha nem szabad elfelejtenie a közös múltat és felépíteni a közös jövőt.

Azt közölte, hogy tanácsi elnökként arra fogja ösztönözni az uniós tagországok vezetőit, törekedjenek a közösség megingathatatlan egységére a nyitottság és a párbeszéd szellemében működőképes megoldások kialakításáért.

“Szeretném megteremteni a bizalom alapját úgy tagállami vezetők, mint minden európai ember között, ugyanis mindannyian ugyanazokat akarjuk családjainknak és országainknak: egészséges, virágzó és fenntartható Európát”

– fogalmazott.

Kiemelte, Európa biztonságának javítása és érdekeinek védelme érdekében fejleszteni kell védelmi képességeket. A közös védelmi képességek megerősítése és az átgondoltabb védelemi befektetések előrelépést jelentenek – mondta.

Egy erős NATO és egy erős európai védelem kiegészítik egymást. A katonai tömb és az unió együttműködése hosszú távon elősegíti Európa biztonságának szavatolását – jelentette ki. Szavai szerint magabiztos Európára van szükség, amely hatékonyan tudja képviselni érdekeit úgy a külpolitikáról, mint a gazdaságról folyó viták alkalmával.

“Okunk van magabiztosnak lennünk, hiszen Európa 500 millió fogyasztóval bíró gazdasági hatalom, amely a globális bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát képviseli”

– fogalmazott.

Michel kitért az éghajlatváltozás kérdésére is, amely véleménye szerint a világ létét fenyegeti. Azt hangoztatta, hogy Európának a klímaváltozás elleni harc élére kell állnia. Határozott fellépésével, cselekvőképességének fokozásával példát kell mutatnia másoknak.

“Ez egyszerűen nem folytatódhat így. Csak határozott vezetés lehet ösztönző a cselekvésre. Azt akarom, hogy Európa legyen az első éghajlat-semleges kontinens”

– mondta.

Ennek elérése érdekében Európának meg kell változtatna a gazdaságát és a társadalom gondolkodását.

“Mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk, sürgősen kell cselekednünk”

– tette hozzá Charles Michel.

Kapcsolódó cikkek