Brexit: EP-választás lehet Londonban, ha csúszik a kilépés

Brexit: EP-választás lehet Londonban, ha csúszik a kilépés

Az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti (EP-) választást, ha a tervezettnél több mint három hónappal később szüntetik meg az ország európai uniós tagságát (Brexit). Ezt mondta az EP egy szóvivője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak.

A szóvivő a Der Spiegel című hírmagazin egy hét végi beszámolójával kapcsolatban kiemelte, az EU működéséről szóló szerződés alapján teljesen egyértelmű, hogy a március 29-re tervezett Brexit három hónapot meghaladó csúszása esetén az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az EP-választást,

különben pert indíthatnak brit választók, amiért nem élhettek választójogukkal.

Az EP-választást május 23. és 26. között rendezik az Európai Unió (EU) tagállamaiban. Az új összetételű EP július elején alakul meg, és akkor választja meg az Európai Bizottság következő elnökét. A Der Spiegel a szombati számában idézett az EP jogi szolgálatának egyik szakvéleményéből, amely szerint

“amennyiben az Egyesült Királyság az EP-választás időpontjában még tagja az EU-nak, köteles választást tartani, hogy az EP megalakulása előtt képviselőket jelöljön ki” a közösség parlamentáris testületébe.

A hírmagazin szerint az EP-ben több megoldást is mérlegre tesznek, hogy elkerülhető legyen az EP-választás a közösségből távozni készülő országban. Az egyik az, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztását július elejéről szeptemberre halasztják.

napnyugta Londonban, fotó: pixabay.com

Azt is lehetségesnek tartják, hogy az Egyesült Királyság választás nélkül jelöljön ki képviselőket meghatározott időre, vagyis a Brexitig. Arra hivatkoznak, hogy ilyesmire volt már példa, a német újraegyesítés idején a megszűnés előtt álló NDK parlamentje, a Népi Kamara 18 képviselőt delegált az EP-be megfigyelői státuszban, és az EU-hoz 1995-ben csatlakozó Ausztria ugyancsak választás nélkül kijelölt képviselőket küldött az EP-be a ciklus végéig, 1999-ig hátralévő évekre.

Azonban ez a megoldás az Egyesült Királyság esetében nem lehetséges – emelte ki az EP szóvivője a Welt am Sonntagnak, kiemelve, hogy teljes jogú tagsággal rendelkező országokban a közös szabályok alapján kell megtartani az EP-választást.

Az Egyesült Királyságnak jelenleg 72 képviselője van a 751 tagú EP-ben.

Az EP képviselőit 1979 óta közvetlen és általános választójog alapján választják meg, ötéves időtartamra.

Kapcsolódó cikkek