"Határozottan léptek fel kiszabadítása érdekében"

"Határozottan léptek fel kiszabadítása érdekében"

Közel egy év fogság után kiszabadult egy francia túsz Nigériában. Ezt jelentette be vasárnap a francia elnök.

 Francois Hollande közleményben fejezte ki háláját a nigériai hatóságoknak, hogy “határozottan felléptek” Francis Collomp kiszabadítása érdekében. Arra kérte Laurent Fabius külügyminisztert, hogy azonnal induljon el Nigériába, és személyesen hozza haza a volt túszt.
A 63 éves francia mérnököt, a Vergnet francia vállalat alkalmazottját 2012. december 19-én rabolta el mintegy harminc fegyveres Nigéria északi részén, két testőrét és egy szomszédját pedig megölték. Az emberrablást a Boko Haram nevű terrorszervezethez köthető Ansaru nevű iszlamista csoport vállalta magára, és Franciaország katonai szerepvállalásával indokolta.
Diplomáciai források szerint a túsznak akkor sikerült elmenekülnie, amikor a nigériai hadsereg támadást indított az őt fogva tartó iszlamista csoport ellen az ország északi részén, egy Zaria nevű településen. A tűzharc során kialakult káoszt használta ki a túsz a menekülésre, miután cellája nem volt bezárva. Miután kiszabadult, a legközelebbi rendőrőrsig menekült, amely Kadunában található.
A francia elnök délután kezdi meg háromnapos izraeli látogatását, és éppen a Tel-Avivba tartó repülőgépen tartózkodott, amikor bejelentette a túsz kiszabadulását. A vele utazó külügyminiszter Tel-Avivból továbbutazott a nigériai fővárosba, Abujába, ahol Francis Collomp jelenleg a francia nagykövetségen tartózkodik.
Francois Hollande közleményében jelezte, hogy az elmúlt közel egy évben Franciaország mindent megtett azért, hogy szerencsésen érjen véget a túszejtés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy “ez a régóta várt hír nem feledteti el azt, hogy további hét francia túszt tartanak fogva Szíriában, Maliban és Nigériában, akiknek kiszabadításán Franciaország továbbra is fáradhatatlanul dolgozik”.
A Boko Haram vállalta egyébként magára pénteken egy francia katolikus pap, Georges Vandenbeusch elrablását Kamerunban. Az utóbbi időben Nyugat-Afrikában több támadás is ért franciákat, vagy francia célpontokat, amelyek oka az lehet, hogy Franciaország januárban katonai támadást indított Maliban az iszlamista fegyveresek előrenyomulásának feltartóztatására.