Julian Assange Equador zászlaja előtt pózol

Ecuador el is engedné, meg nem is a WikiLeaks alapítóját

Ecuador el is engedné, meg nem is a WikiLeaks alapítóját

Julian Assange EquadorbanKompromisszumos megoldást javasolt Ecuador a három hónapja a dél-amerikai ország londoni nagykövetségére menekült ausztrál önkéntes, a WikiLeaks internetes oldal alapítója, Julian Assange ügyében.

Elképzelhető egy olyan megoldás, hogy Assange-ot az ecuadori hatóságok Svédországba viszik, és Ecuador stockholmi nagykövetségén a svéd hatóságok kihallgathatják. Így Assange folyamatosan Ecuador védelme alatt marad, ugyanakkor teljesülhet a svéd igazságügyi szervek követelése – mondta Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter helyi idő szerint pénteken. A külügyminiszter megerősítette, hogy szeptember 27-én New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszaka keretében tárgyalni fog William Hague brit külügyminiszterrel az Assange-ügyről.

A 41 éves ausztrál június 19-e óta Ecuador londoni nagykövetségén lakik, mert a brit hatóságok nem engedik, hogy szabadon távozzon. Politikai menedékjogot kért a dél-amerikai országtól, mert attól tart, hogy Svédország, amely más ügyben a kiadatását kérte, átadja az Egyesült Államoknak, ahol halálra ítélhetik, mert 250.000 titkos amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra a WikiLeaks honlapon, mérhetetlen kárt okozva ezzel Washingtonnak.

Kapcsolódó cikkek