Az Északi-sarkra tör Kína

Az Északi-sarkra tör Kína

Jégtörő hajók

Novemberben ismét kutatóexpedíciót indít a Déli-sarkra Kína, az Északi-sarkvidékre pedig jövő júliusban indulnak majd szakemberek – jelentette be a tudományos programot szervező és felügyelő hivatal (CAA) igazgatója Sanghajban. Csü Tan-csou (Qu Tanzhou) hozzátette, hogy 2015-ig az Antarktiszra öt, az Arktiszra három újabb utat terveznek, amelyek célja elsősorban az időjárás és a környezet változásainak megfigyelése.

Qu Tanzhou

Qu Tanzhou

A hivatal szakértői szerint a “klímaváltozás következményei – elsősorban északon – jelentős hatással lesznek majd Kínára is. Az expedíciók az új helyzethez való alkalmazkodásra való készülést segítik”. A következő négy évben Peking a Déli-sarkon már munkába fogott Jégsárkány (Xuelong) mellé egy újabb jégtörő építését tervezi. Az északi-sarki jelenlét több szempontból is stratégiai fontossággal bír a távol-keleti ország számára.

A tudósok szerint a jégtakaró olvadása 2050 körül fokozatosan megnyitja majd az Arktisz északnyugati átjáróját, vagyis számottevő mértékben lerövidül a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra való kijutás. A Szibériát északról megkerülő tengeri út Sanghajból Hamburgba hatezernégyszáz kilométerrel lesz kevesebb a mostani, Szuezi-csatornán át vezető útvonalhoz képest, ami igen jelentős megtakarításokat tesz majd lehetővé a kereskedelemben. A jégtakaró alatt gazdag gáz és olajmezőket sejtenek a kutatók, utóbbiból akár százhatvanmilliárd hordót is rejthet a felszín. Az új lelőhely Peking nyersanyagfüggőségén enyhítene, a megnyíló átjáró pedig a közép-ázsiai és a Kaszpi régióból származó importot gyorsítaná.

Jégtörők

Megfigyelők szerint az északi-sarki jelenlét bebiztosítása a fő indoka Huang Nu-bo (Huang Nubo) kínai üzletember augusztus végi, széles körben meglepetést keltő tervének is, amely szerint a milliárdos a jövőben a távoli Izlandon kíván beruházni. A korábban kormányzati tisztviselőként dolgozó Nubo a szigetország kevésbé lakott észak-keleti felén, háromszáz négyzetkilométeres területen luxushotelt és ökolétesítményeket akar létrehozni.

A nagyszabású, százmillió dolláros beruházás sikerét ugyan nem lehet megjósolni, az azonban biztos, hogy minden bizonnyal a jövőbeli kínai befektetések előtt kívánja kikövezni az utat, előmozdítva a két ország közti információáramlást és együttműködést.

Kapcsolódó cikkek