Már jobban van az életveszélyesen megsebesült magyar katona

Már jobban van az életveszélyesen megsebesült magyar katona

Magyar katonák Afganisztánban

A parancsnok közlése szerint szerdán döntik el a Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett szakaszvezetőt már megműtötték és stabilizálták az állapotát, ami még mindig életveszélyesnek minősíthető, de már egy kicsit jobb az állapota. Amint a döntés megszületik, tizenkét órán belül Magyarországra szállítják a sérülteket.

Kovács József, vezérőrnagy

Kovács József, vezérőrnagy

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról egy afgán jármű hajtott az öt járműből álló konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került kórházba. Egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk  pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.  

Magyar hadsereg

Magyar hadsereg

Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka a balesetről szerdán elmondta: a német katonai rendőrség kezdte meg a helyszínelést és a tanúk kihallgatását a balesetet követően, a rendőrség a hét végére ígérte, hogy elkészíti a jelentését. A jelenlegi információk szerint a baleset úgy történt, hogy egy mellékútról hajtott fel egy teherautó a főútvonalon haladó magyar konvoj elé. A baleset akkor történt, amikor a konvoj elkezdte megelőzni a civil autót. A vizsgálatnak éppen azt kell kiderítenie, hogy mitől borult fel a konvojban haladó harmadik harci jármű.

A konvoj egyébként nem túl nagy, körülbelül hetven-nyolcvan kilométeres óránkénti sebességgel haladt, amikor előzésbe kezdtek. A vezérőrnagy elmondta, hogy “valószínűleg a teherautónak el kellett volna tűnnie az útból, de az afgán sofőr ezt másképp gondolta, Afganisztánban nincs KRESZ”. Kovács József szerint a sofőr éppen úgy viselkedett, mint a legtöbb afgán az utakon, “nem nagyon veszik figyelembe a NATO-erők különböző mozgásait”. Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden hősi halottá nyilvánította az afganisztáni Baglán tartományban elhunyt két magyar katonát.