Nincs semmi baj a Vajdaság jelképeivel!

Nincs semmi baj a Vajdaság jelképeivel!

Vajdaság zászlóa Vajdaság zászlajaElutasította a szerb alkotmánybíróság a Vajdaság jelképeinek használatáról szóló tartományi parlamenti határozat alkotmányellenességére vonatkozó keresetet. A hírt Pásztor Istvántól, a tartományi parlament elnökétől tudta meg a VajdaságMa hírportál.

Az elnök közölte, az alkotmánybíróság döntését pénteken kapta kézhez, a dokumentumot pedig rendkívül fontosnak tartja, mert ezzel véget ér “a gyanakvás időszaka”. “Ez azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság elvetette a tartományi képviselőház 2003-ban hozott döntésének alkotmányosságát kétségbe vonó keresetet” – tette hozzá.

Vajdaság címer

A Vajdaság címere

Az alkotmánybíróság előtt megtámadott határozat a Vajdaság címerét és zászlaját írja le. Pásztor emlékeztetett rá, hogy a szerb alkotmánybíróság előtt még két eljárás van folyamatban van a Vajdaság alapokmányával és egyes központi kormányzati hatásköröknek a tartománynak történő átadásával kapcsolatban. A szerb alkotmánybíróság 2004-ben indított eljárást indított a Vajdaság történelmi jelképeinek használatáról szóló határozat alkotmányosságával kapcsolatban, az eljárást a konzervatív Szerbiai Demokrata Párt (DSS) egyik tagja, Vladimir Kerleta kezdeményezte.

Kapcsolódó cikkek