fotó: pixabay.com

Megemlékezések Washingtonban: magyar nemzeti érdek a béke Ukrajnában

Megemlékezések Washingtonban: magyar nemzeti érdek a béke Ukrajnában

Március 15-ének mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy Magyarország szabadságszerető ország és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot. Ezt mondta Magyarország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján, szerdán.

Takács Szabolcs ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke az, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Ennek az álláspontnak hiteles képviselője, földrajzi elhelyezkedése, történelme, gyökerei és kitettsége okán is – mutatott rá a diplomata. Megjegyezte, hogy ugyan az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek vannak, de egyre többen – különösen a konzervatívok köreiben – elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek.

“Meg kell érteniük, nemzeti érdekünk, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságunkban, mert csak így tudjuk garantálni a Kárpát-medencében élő magyarok biztonságát, boldogulását és gazdasági fejlődését”

– fogalmazott Takács Szabolcs.

A nagykövet felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál. A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg a 175. évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette, hogy a washingtoni magyarok,  megemlékezésükön keresztül, ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak.

“A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiak felé tudják kommunikálni ennek az ünnepnek a jelentőségét”

– tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

Kapcsolódó cikkek