Magyarország kiáll a csatlakozók ügye mellett

Magyarország kiáll a csatlakozók ügye mellett

Magyarország kiáll amellett és támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státuszt kapjon. Erről beszélt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Strasbourgban szerdán, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) nyári ülésszakán.
Nacsa Lőrinc telefonon azt nyilatkozta, hogy az EU-bővítést illetően nem lehet leválasztani Ukrajnáról és Moldováról Georgiát és Bosznia-Hercegovinát.

Kijelentette, az Európai Unió gyengébb lesz, ha nem képes a bővítésre. Az EU tévúton jár, ha úgy gondolja, nem kell támogatnia Georgiát és Bosznia-Hercegovinát az európai integráció útján. Válsághelyzetben és háborús időkben különösen, ha az Európai Unió megerősödve szeretne kikerülni a nehéz helyzetből, nem szabad elszalasztania olyan lehetőséget, mint a tagjelölti státusz megadása azoknak az országoknak, melyek már sokat tettek ezért az elmúlt években.

“Elutasítjuk az Európai Bizottság azon intézkedését, ami megpróbája megosztani ezeket az országokat, jelentős különbségeket tesz közöttük, és eltérő feltételeket szab számukra a tagjelölti státusz vonatkozásában”

– fogalmazott.

Az, hogy az egyes országokra nem egységes feltételrendszer vonatkozik, hátrányos megkülönböztetést jelent. Az európai közösség, az európai bürokraták cserbenhagyják ezeket az országokat, ami a jelenlegi, veszélyes helyzetben hibás és felelőtlen döntés.

Zsigmond Barna, a Fidesz parlamenti képviselője nyilatkozatában kijelentette: ahogy az egészségügyi vagy a migrációs válságot, a bővítés kérdését sem tuja megfelelően kezelni Brüsszel.

“Árulás a brüsszeli bürokrácia részéről, hogy Ukrajna és Moldova mellett nem vesz tudomást Georgiáról és Bosznia-Hercegovináról”

– fogalmazott.

Stratégiai és geopolitikai hiba a nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina vonatkozásában a tagjelöti státusz meg nem adása, Szerbia esetében pedig a csatlakozási folyamat késleltetése. Európai érdek ugyanis, hogy minél több ország csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Kapcsolódó cikkek