Átadták a Báthory-díjakat

Átadták a romániai állami finanszírozású magyar felsőoktatás érdekében kifejtett tevékenységért járó Báthory-díjakat Marosvásárhelyen.

A kitüntetést, amelyet a Bolyai Kezdeményező Bizottság javaslatára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács oktatási szakbizottsága adományoz, tizenhárman kapták meg szombaton. A díjjal ezúttal Angi István, a Partiumi Keresztény Egyetem professzora, Bodó Barna, a Bolyai Kezdeményező Bizottság első elnöke, Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, a Genfi Magyar Egyesület és Hollanda Dénes, a Sapientia nyugalmazott professzorának munkáját jutalmazták.    

Megkapta a díjat Jeremiás László vállalkozó, Kincses-Ajtay Mária, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) nyugalmazott professzora, Kincses Előd ügyvéd, Luka László orvos, 1956-os szabadságharcos, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának dékánja, Páll Lajos festőművész (posztumusz), a MOGYE magyar akadémiai közössége és Tamás Péter vállalkozó is. A Pécsi Tudományegyetem az MTI-hez eljuttatott vasárnapi közleményében kitért rá, hogy Miseta Attila orvosprofesszor az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés erősítéséért érdemelte ki a Báthory-díjat. Az egyetem emlékeztetett rá: a pécsi orvoskar dékánja nemcsak marosvásárhelyi hallgatóknak, orvosoknak és gyógyszerészeknek nyújtott képzési lehetőséget a baranyai megyeszékhelyen, hanem sokat tett azért is, hogy a MOGYE magyarországi testvéregyetemei biztosítsák a magyar nyelvű oktatáshoz szükséges szakembereket. Ez komoly szerepet játszott abban, hogy Mihai Razvan Ungureanu kormánya hozzájárult a magyar kar létrehozásához az egyetemen. 

“Bár az Ungureanu-kormány bukása megakadályozta ennek valóra válását, a miniszterelnök tevékenységét Miseta Attila kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem Honoris Causa díszdoktori címmel ismerte el 2012 decemberében” – írta a pécsi egyetem. Hozzátették, hogy a Báthory-díjat évente legfeljebb tizenhat személynek, illetve szervezetnek ítélik oda. A 2005 óta adományozott elismerésben olyan neves személyiségek is részesültek, mint George E. Pataki, New York állam volt kormányzója, Vizi E. Szilveszter, a MTA volt elnöke, Tom Lantos néhai amerikai kongresszusi képviselő, Szőcs Géza költő, volt kulturális államtitkár, Szili Katalin volt házelnök, s mások mellett Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója is.

Kapcsolódó cikkek