A hagyományé a főszerep

A hagyományé a főszerep

hagyományA hagyományőrzést és az anyanyelvi művelődést helyezi előtérbe a kedden kezdődő Jászói Nyári Egyetem Szlovákiában. A rendezvényt idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Szepsihez (Moldava nad Bodvou) közeli Jászó (Jasov) településen.

A jászói tónak és a jászói barlangnak köszönhetően a fesztivál festői környezetben zajlik. A művelődési táborunkba minden korosztályból jönnek látogatók. A legfiatalabbakat napközis foglalkozásokkal várjuk, míg a középiskolásokat és az idősebb korosztályt az egyes előadások vonzzák. A nyári egyetem résztvevői nemcsak Szlovákiából, de hagyományosan Magyarországról és Erdélyből is érkeznek – mondta el Zborai Imre főszervező, Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának titkára az MTI-nek.

A rendezvény idei jelmondatául Esterházy János gondolatát választották a szervezők: “Az a nemzet, amelyért fiai meg tudnak halni, soha nem hal meg: örökké él!”, ezzel is hangsúlyozva fő céljukat, ami az anyanyelvi művelődés, a nemzeti önismeret fejlesztése, a hagyományőrzés.  A programot történelmi, gazdasági, csillagászati, irodalmi, építészeti témájú előadások színesítik, illetve a Magyar Művészeti Akadémia is bemutatja tevékenységét. A látogatók megtekinthetik Jankovics Marcell Az ember tragédiája című rajzfilmjét. Filmvetítéssel egybekötött előadást tart Vujity Tvrtko műsorvezető-riporter.

Kapcsolódó cikkek