Szerdán ezeken a német repülőtereken sztrájkolnak

Szerdán ezeken a német repülőtereken sztrájkolnak

Egész napos sztrájkot hirdetett csütörtökre a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti nemzetközi repülőtérre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

“A biztonsági szolgálatok dolgozóinak sztrájkja miatt súlyos fennakadások lehetnek mindhárom repülőtér forgalmában”

– figyelmeztetett a szakszervezet szerdai közleményében.

A düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren csütörtökön nulla órától, Stuttgartban a hajnali műszak kezdetétől, 3 órától sztrájkolnak majd.

A Verdi egységesen 20 eurós (6540 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasok, a poggyász, a teherszállító járatok rakománya és a légitársaságok személyzete ellenőrzését végző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak.

Az ágazat munkaadói érdekképviseletével (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen – BDLS) folytatott bértárgyaláson eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül. A Verdi hétfőn figyelmeztető sztrájkot szervezett a két berlini nemzetközi repülőtéren (Schönefeld, Tegel), de a BDLS

“nem reagált erre az erős jelzésre, és még mindig nem tett tárgyalásra méltó ajánlatot”,

ezért most egész napos munkabeszüntetéssel kell nyomatékosítani a követeléseket – áll a szakszervezet közleményében. Hozzátették, a biztonsági szolgálatok dolgozóinak

“jelentősen magasabb bért kell kapniuk nehéz és felelősségteljes munkájukért”,

ezért nem lehet kizárni, hogy a bértárgyalások következő, január 23-ra tervezett fordulójáig újabb sztrájkok lesznek. A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban, a berlinieké például jelenleg 17,12 euró. Ez a BDLS aktuális ajánlata alapján 40 centtel emelkedhet.

Kapcsolódó cikkek