Sikerült megelőzniük egy terrortámadást

Sikerült megelőzniük egy terrortámadást

Scotland YardSir Paul Stephenson, a Scotland Yard biztosa, fotó: Daily TelegraphTerrorcselekmények előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe hat embert csütörtökön Londonban. A rendőrség szerint az ügy nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.

A nagyszabású akcióban a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei vettek részt. A gyanúsítottakat, akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 29 éves – kelet-, illetve nyugat-londoni helyszíneken fogták el. Egy esetben a Scotland Yard rendőrei elektromos sokkoló eszközt vetettek be, de a rendőrségi közlemény szerint az érintett őrizetes nem szorult orvosi ellátásra. A rendőrség közölte azt is, hogy az őrizetbe vételek nyomán összesen nyolc londoni lakásban és egy üzlethelyiségben kezdődött házkutatás a 2000-ben kelt terrorizmusellenes törvény alapján. Az akció kiterjedtségét jelzi, hogy az érintett ingatlanok London nyugati, északi és keleti negyedeiben vannak.

A Scotland Yard hangsúlyozta csütörtöki közleményében, hogy a rendőrségi rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal. A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében mindazonáltal kijelentette, hogy “vonzó célpontot” kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában – Mansion House – tartott június végi előadásában “kétségtelennek” nevezte, hogy egyes terrorhálózatok “fontolóra vették” támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonsági előkészületek már javában zajlanak, és az olimpia “nem lesz könnyű célpont”.