szlovák zászlót húz egy ejtőernyős, fotó: pixabay.com

Pártot alapít a távozó szlovák államfő

Pártot alapít a távozó szlovák államfő

Andrej Kiska szándékát Facebookon és egy új weboldalon közzétett videóüzenetben jelentette be szerdán.

Az elnök pártalapítási ambíciói már régóta találgatások tárgyát képezték a szlovákiai közéletben, holott szinte napra pontosan két éve ő maga jelentette be, hogy nincs ilyen szándéka és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem. Kiska akkoriban botrányba keveredett.

Kiderült róla, hogy állami költségen több százmillió forintos, államfői teendőihez nem kapcsolódó repülőutakat tett.

Kiska három nappal az elnökválasztás második fordulójának megtartása után jelentette be, hogy mégis pártot alapít. A választást a részéről nyíltan támogatott Zuzana Caputová ellenzéki liberális jelölt nyerte meg. Szlovákiában jövőre tartanak parlamenti választást.

“Ezeket a választásokat megnyertük. Most a parlamenti választást kell megnyernünk. Ezért pártot alapítok”

– mondta szerdai videóüzenetében Kiska. Leszögezte, hogy az államfőnek pártatlannak kell lennie, ezért majdani pártjával kapcsolatos további információkat csak megbízatásának lejárta, június 17. után teszi majd közzé.

“Szlovákia változást akar”

– hangsúlyozta Kiska, aki a 2014-es elnökválasztáson ugyanúgy politikai újoncként indult, mint a mostani választás győztese, Zuzana Caputová.

Bár Kiska nem árult el több konkrétumot, a majdani párt lehetséges nevére utalhat a távozó államfő új weboldalának címe és hashtagja, a #jenasviac (többenvagyunk).

A pozsonyi sajtóban korábban nemcsak Kiska pártalapításáról voltak találgatások, a lehetőségek között felmerült az, hogy távozása után beléphet valamelyik nemrégiben alapított liberális pártba vagy összefoghatja őket. Az egyik ilyen párt a Progresszív Szlovákia, amelyiknek jelöltjeként Caputová indult az államfőválasztáson. Ennek a pártnak fél évvel ezelőtt még alig volt kimutatható a támogatottsága, s az egyik eheti felmérésben az szerepelt, hogy a másik hasonló, Együtt (Spolu) nevű  minipárttal választási koalícióra lépve a legerősebb lenne a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) után.

Kapcsolódó cikkek