Örök hűséget esküdtek egymásnak

Örök hűséget esküdtek egymásnak

hercegi esküvőfotó: Eric Gaillard/EPAEgy nappal a polgári esküvő után II. Albert monacói herceg és Charlene Wittstock egykori dél-afrikai úszóbajnok szombaton katolikus szertartás keretében is örök hűséget fogadott egymásnak. 

A hercegi pár mintegy nyolcszáz illusztris vendég előtt mondta ki a boldogító igent a Grimaldi-palota díszudvarában tartott katolikus szertartáson. A családtagok, közöttük Caroline és Stéphanie hercegnő, a vőlegény testvérei mellett számos európai uralkodó, államfő, topmodell, sportoló tisztelte meg részvételével a ceremóniát. A VIP-vendégek soraiban foglalt helyet Karl Lagerfeld, Giorgio Armani divattervezők, Roger Moore brit színész, Naomi Campbell brit topmodell és Bernadette Chirac volt francia first lady. A protokollnak megfelelően utolsóként érkezett Nicolas Sarkozy francia elnök, akivel Albert herceg igen jó kapcsolatokat ápol.

Az esküvőn Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin is részt vett. A Köztársasági Elnöki Hivatal korábban közölte, hogy Schmitt Pál a több évtizedes barátság alapján fogadta el a meghívást, mely barátság “a sport világából táplálkozik, hiszen mindkét állam vezetője aktív szereplője a nemzetközi sportéletnek, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.”

felemelkedik a fátyol

fotó: Eric Gaillard/EPA

A menyasszony apja oldalán érkezett a szertartásra Armani egyszerű szabású, testhez simuló, törtfehér, hímzett, selyem uszályos ruhakölteményében, hét monacói népviseletbe öltözött nyoszolyólány kíséretében. A herceg az egyetlen monacói fegyveres testület, a csendőrség fehér nyári egyenruhájában mosolyogva várta a menyasszonyt az oltár előtt, és néhány szót súgott neki a szertartás kezdetén, amikor a monacói operaház kórusának előadásában felcsendült Mozart Gloria című kompozíciója. A szertartást Bernard Barsi monacói érsek celebrálta. A gyűrűváltás után Pumeza Matshikiza dél-afrikai szopránénekesnő hagyományos dél-afrikai dalokat adott elő, amit Charlene széles mosollyal fogadott. Renée Fleming világhírű amerikai szopránénekesnő Mozart egyik művét énekelte, majd a hercegnő felemelte fátylát, és a házaspár rövid csókot váltott.

a csók

fotó: Eric Gaillard/EPA

Az egyházi szertartást végén Andrea Bocelli olasz tenor előadásában hangzott fel az Ave Maria. Az új házaspár és a tanúk a palota kápolnájában aláírták a matrikulát, majd a 200 méter hosszú vörös szőnyegen végigvonulva az erre az alkalomra gyártott hibrid meghajtású nyitott gépkocsiba szálltak, hogy elhajtsanak a Monaco védőszentjének szentelt Sainte-Dévote-kápolnába, ahol monacói hagyomány szerint a hercegnő elhelyezte csokrát. Ugyanezt tette annak idején Albert édesanyja, Grace Kelly amerikai színésznő is, miután 55 évvel ezelőtt a monacói székesegyházban hűséget esküdött III. Rainier hercegnek.

Az 53 éves Albert és a 33 éves Charlene Wittstock pénteken kötött polgári házasságot a monacói hercegi palota tróntermében, és ezzel Charlene Monaco hercegnője lett. A pénteki “igen” után megnyugodtak a kedélyek Monacóban. Az esküvő előtt néhány nappal az egész világsajtót bejárta az a híresztelés, hogy Charlene fel akarta bontani a jegyességet és vissza akart utazni a Dél-Afrikába, mert tudomást szerzett a herceg újabb házasságon kívüli gyermekéről, egy feltételezett harmadikról. A herceg sokáig halogatta a nősülést, sok monacói már attól tartott, hogy sohasem kötik be a fejét.

Az esküvői szertartást díszvacsora követi, amelynek menüjét a francia származású monacói sztárszakács, Alain Ducasse állította össze, majd nagyszabású tűzijáték, illetve a táncteremmé átalakított operaházban az ifjú pár és kétszáz meghívott részvételével hajnalig tartó bál zárja az ünnepséget.

Kapcsolódó cikkek