forrás: pixabay.com

Koronavírus: veszélyeztetettsége miatt már beoltották Nicolas Sarkozyt

Koronavírus: veszélyeztetettsége miatt már beoltották Nicolas Sarkozyt

A volt francia államfő csak 66 éves, de már januárban megkapta a koronavírus-elleni oltást, amelyet háziorvosa egy kockázatos betegség miatt írt fel neki. Erről tudósított a France Info francia hírrádió.

A L,Express című hetilap írta meg először, hogy a Pfizer oltóanyagának első dózisát a Párizshoz közeli Clamart katonai kórházában kapta meg a volt köztársasági elnök, jóllehet 66 évesen nem tartozik egyik olyan prioritást élvező csoportba sem, amely számára már megkezdődött az oltási program.

Hacsak nem valamilyen krónikus betegségben szenved.

Franciaországban a 75 éven felettiek, az 50 évesnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a betegségeik miatt veszélyeztetetteknek számítók jelentkezhetnek az oltásért.

Az AstraZeneca oltóanyagával viszont csak a 65 évnél fiatalabb egészségügyi dolgozókat oltják.

A France Info hírrádiónak pénteken katonai források megerősítették, hogy Nicolas Sarkozy januárban megkapta az oltást a háziorvosa ajánlása alapján, de a forrás nem árulta el, hogy milyen betegségre hivatkozva.

“Magától értődő, hogy Nicolas Sarkozyt, mint minden más franciát, megilleti az orvosi titoktartáshoz való jog. No comment”

– mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A hír a közösségi oldalakon nagy vitát váltott ki, de a politikai elit nem kommentálta a bejelentést.

“Csak Franciaországban létezik ilyen hasztalan vita. Az, hogy egy volt köztársasági elnök egy kicsit előbb kapja meg az oltást, mit változtat? Ez kire tartozik?”

– mondta a Le Parisien című napilapnak egy meg nem nevezett kormánytag.

“Jól ismerem Emmanuel Macron (államfő) és a miniszterei aggodalmát, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy úgy kezeljék őket, mint bárki mást. De most komolyan, kimondhatjuk az igazságot: egy köztársasági elnök, egy miniszterelnök, egy parlamenti elnök, egy volt államfő nem olyan ember, mint a többiek. Abba kéne hagyni ezt a demagógiát az egyenlő bánásmódról”

– mondta a lapnak Patrick Mignola, a kormánykoalícióhoz tartozó Modem nemzetgyűlési frakcióvezetője.

A kormánytagok közül eddig csak az egészségügyi miniszter kapta meg az oltás első dózisát.

A 40 éves Olivier Vérant február elején kamerák kereszttűzében oltották be az AstraZeneca vakcinájával, mivel a tárcavezető neurológus szakorvos.

Kapcsolódó cikkek