Koronavírus: hogyan állhat talpra az európai gazdaság?

Koronavírus: hogyan állhat talpra az európai gazdaság?

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács április 23-án csúcstalálkozót tart videókonferencia keretében annak megvitatására, hogyan lesz képes az európai gazdaság felépülni a koronavírus-járvány okozta válságból. A hírt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be pénteken.
Az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei 500 milliárd euró összegű mentőcsomagról állapodtak meg csütörtökön a járvány okozta gazdasági válság enyhítésére.

Nyilatkozatában Michel a megállapodást “jelentős áttörésnek”, “gyors és célzott segítségnek” nevezte, amely véleménye szerint megfelelő védelmet fog nyújtani az uniós tagállamok vállalkozásainak.

“Ideje lefektetni a szilárd gazdasági fellendülés alapjait”

– fogalmazott.

“A megállapodásban szereplő terv képes újraindítani az európai gazdaságot, miközben előmozdítja a gazdasági felzárkózást”

– tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az eurócsoport megállapodásáról nyilatkozva azt mondta, ez az első alkalom, hogy a tagállamok a válságra nem külön-külön reagálnak, hanem valódi unióként, egyenlő feltételek mellett, közösen cselekszenek.

“Az európai vonaton nincsenek többé első és másodosztályú utasok”

– fogalmazott.

Az uniós csúcstalálkozóra utalva kijelentette,

az állam-, illetve kormányfőknek bátraknak kell lenniük. Az európai szolidaritás erősödik, a nemzeti önzés visszaszorulóban van.

Noha a közös utazás megkezdődött, még nagyon sok tennivaló van hátra, a jelenlegi helyzetből csak egy “erősebb Európával szabadulhatunk” – tette hozzá az EP elnöke.

Kapcsolódó cikkek