Párizs, fotó: pixabay.com

Koronavírus: fizetős tesztekben gondolkozik a francia kormány

Koronavírus: fizetős tesztekben gondolkozik a francia kormány

Franciaországban a koronavírus kiszűrésére szolgáló tesztek ingyenessége megszüntetetésének kérdését az őszi iskolakezdéskor fogja megvitatni a kormány. Ezt közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a France Info hírrádióban kedden.

A kérdés azért merült fel, mert néhány nappal ezelőtt a nemzeti orvosi akadémia azt javasolta, hogy a személyes használatra végzett teszteléseket a nem beoltottak számára – utazási igazolásokhoz, eseményeken való részvételhez vagy családi találkozók előtt – meg kellene szüntetni annak érdekében, hogy az országos átoltottság szintje gyorsabban emelkedjen a nyár folyamán. A szakemberek szerint ugyanis az oltás egyéni elutasításában szerepet játszó tényezők között szerepelhet az, hogy az antigén és PCR-tesztekhez bárki ingyenesen hozzáférhet Franciaországban, ellentétben a legtöbb európai országgal. A kormányszóvivő egyelőre elutasította ezt a lehetőséget, miután még sokan várnak arra, hogy megkapják a koronavírus elleni oltás második adagját, s ezért nem tehetnek arról, hogy számos helyen az oltási ciklusuk befejezése hiányában negatív tesztet kell bemutatniuk.

Gabriel Attal azonban jelezte, hogy a nyár végén, amikorra mindenki felvehette az oltás mindkét adagját, megszűnhet az ingyenes szűrési lehetőség a tüneteket nem produkálók számára.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint Európában csak Dánia, Norvégia, Montenegró és egyes német régiók tették ingyenessé a tesztelést. A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának fele, 33,3 millióan kapták meg eddig a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 21,1 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

Az oltási hajlandóság azonban az elmúlt napokban megtorpant: az első adagot igénylők száma visszaesett 200 000 alá, s a naponta beadott több mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.

“Jóllehet a járványmutatók továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak Franciaországban, a delta variáns egyre nagyobb teret nyer az új fertőzésekben, s már elérte a 20 százalékot”

– mondta kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter.

“Jelenleg csökken a fertőzési szint, 100 000 lakosra 18 fertőzött jut, ami húszszor-harmincszor kevesebb, mint a tetőzésekor”

– emlékeztetett a tárcavezető a France Info hírrádióban.

“Jóllehet a delta variáns 20 százalékát adja az új eseteknek, de arányosan, nem pedig abszolút értéken, miután a napi esetszám csökken”

– tette hozzá.

Az elmúlt hét napban a napi esetszám átlaga 1700 volt.

Olivier Véran megerősítette, hogy rövidesen ez a fertőzőbb variáns fogja az új esetek többségét kitenni, hasonlóan a szomszédos Nagy-Britanniához vagy Oroszországhoz. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy abban a megyében, ahol a delta variáns az új eseteknek már mindegy 70 százalékát adja, a dél-nyugat franciaországi Landes-ban, a fertőzési szint néhány nap alatt visszaesett 10 százalékkal, miután a folyamatos kontaktkutatással ellenőrzés alatt tartják a hatóságok a vírus terjedését.

A miniszter szerint az ősszel várható negyedik hullám abban fog különbözni az előzőktől, hogy a

“logika azt kívánja, hogy bár a beoltottak megfertőződhetnek, de nem alakul ki náluk a betegség súlyos formája”.

A kormány számítása szerint ezért a kórházban kezelt súlyos esetek száma 95 százalékkal csökkenhet az előző hullámokhoz képest. Olivier Véran szerint a problémát elsősorban azok az emberek jelentik, akik haboznak beoltatni magukat vagy késleltetik az oltásukat, s emiatt a fertőzőbb variánsnak teszik ki magukat.

Kapcsolódó cikkek