forrás: pixabay.com

Folytatódik a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek tüntetése

Folytatódik a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek tüntetése

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.

A közép- és kelet-európai gazdáknak kifogásaik vannak a Green Deal megállapodás teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen Ukrajnából és Dél-Amerikából.

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak, és délelőtt rövid időre teljesen leállították, majd akadályozták a közúti forgalmat.

A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az agrárkamarák által a cseh-szlovák határátkelőhöz megszervezett tiltakozó nagygyűlésre meghívást kapott Marek Vyborny cseh és Richard Takác szlovák mezőgazdasági miniszter is. A rendezvényre érkezett magyar gazdák “Európa ébredj fel!” és “STOP az ukrán gabonának!” feliratú transzparensekkel, míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak – írta a CTK hírügynökség.

Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke azt mondta, a tüntetéseken összesen mintegy háromezer mezőgazdasági gépet vonultattak föl, a tiltakozó gazdák száma pedig országos szinten ötezer-hatezer volt.

A határátkelőknél megtartott akciók mellett gazdák százai vonultak gépeikkel a cseh nagyvárosok utcáira, és ott is akadályozták a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

Kapcsolódó cikkek