"Ezt Szíriáért" – üvöltötte, aztán elfogták

"Ezt Szíriáért" – üvöltötte, aztán elfogták

Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánította a Scotland Yard azt a késeléses támadást, amely szombat este történt a londoni metróban.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a rendőrség azt vizsgálja, hogy a tettesnek voltak-e kapcsolatai terrorszervezetekkel. A brit sajtó olyan értesüléseket is közölt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelynek szíriai állásai ellen a brit királyi légierő néhány napja hadműveleteket kezdett, a párizsihoz hasonló merénylettel fenyegette meg Nagy-Britanniát. A londoni metróban elkövetett támadás gyanúsítottja “Ezt Szíriáért kapjátok!” kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. Az incidens London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt.

A merénylőt a helyszínre érkező rendőrök szinte azonnal leterítették egy elektromos sokkolóval, majd őrizetbe vették és egy londoni rendőrőrsre szállították. Az elkövetőről vasárnap délutánig csak annyit lehetett tudni, hogy 29 éves, de a rendőrség egyelőre nem hozta nyilvánosságra kilétét.

Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta. Bassár el-Aszad szíriai elnök a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban kijelentette, a brit beavatkozásból – ugyanúgy, ahogy a nyugati koalíció egészének szíriai hadműveleteiből – csak károk származhatnak, mivel nincs mögöttük összefogott stratégia a terrorizmus legyőzésére. Aszad szerint a nyugati hatalmak szíriai beavatkozása így éppen a terrorizmust segíti.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka vasárnapra virradóra hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség “terrorista incidensként” kezeli a támadást. Walton hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint “súlyos mértékű” terrorfenyegetettséget jelent. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában “jelentős valószínűséggel” lehet számítani terrortámadási kísérletre. A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka “nyugalomra, de egyben éberségre is” kérte a lakosságot.

A The Sunday Times beszámolója szerint a rendőrség olyan hírszerzési adatokat vizsgál, amelyek arra vallanak, hogy a múlt havi párizsi mészárlás egyik végrehajtója a francia fővárosban elkövetett merényletek előtt Londonban és a közép-angliai Birminghamben járt. A brit elhárító szolgálatok vizsgálnak több olyan birminghami illetőségű személyt is, akikről gyanítják, hogy kapcsolatban álltak a november 13-ai párizsi támadássorozat fő kitervelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal. A lap szerint más nyugati országok elhárítási hatóságai figyelmeztették Londont, hogy az Iszlám Állam Nagy-Britanniát szemelte ki következő célpontjának, és merénylet elkövetésére utasította Szíriából hazatért brit tagjait.  

Keith Vaz, az alsóház belügyi bizottságának elnöke a londoni metróban elkövetett támadás után elmondta, hogy a közel-keleti konfliktusövezetekből hozzávetőleg 400 brit dzsihadista térhetett haza Nagy-Britanniába. A munkáspárti politikus szerint “egytől egyig mindegyiküket gondos megfigyelés alatt kell tartani”. A Downing Street vasárnap csak annyit közölt, hogy “szoros figyelemmel” kíséri a fejleményeket. A miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor nem fűzött érdemi kommentárt a történtekhez, hangsúlyozva, hogy folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatról van szó.

Kapcsolódó cikkek