fotó: pixabay.com

Brexit: Boris Johnson üzent Angela Merkelnek

Brexit: Boris Johnson üzent Angela Merkelnek

Néhány napon belül haladást kell elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének szabályozásában. Ezt mondta vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Johnson a minap azonban kijelentette, London valójában október 15-ét tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő vasárnap este telefonon tárgyalt Angela Merkellel, akinek megerősítette: a brit kormány megállapodásra törekszik, de ennek érdekében a következő napokban előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalása végett, mindenekelőtt a halászat szabályozásában és az egyenlő versenyfeltételek ügyében.

Boris Johnson szerint ennek érdekében a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek vezetőinek intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk.

A Downing Street szóvivője vasárnap esti tájékoztatásában nem részletezte, hogy David Frost brit és Michel Barnier EU-főtárgyaló mikor veszi fel ismét a kapcsolatot egymással. A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folyó tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

David Frost a kilencedik forduló befejezése utáni nyilatkozatában közölte, hogy az egyik legvitatottabb kérdésben, a halászat szabályozásában nagyon nagyok a nézetkülönbségek.

A brit főtárgyaló akkori megfogalmazása szerint ha az EU nem áll hozzá a jelenleginél reálisabban és rugalmasabban ehhez a kérdéshez, akkor fennáll a kockázata annak, hogy e nézeteltérések áthidalása lehetetlennek bizonyul. A Downing Street szóvivője szerint a német kancellárral tartott vasárnap esti telefonbeszélgetésén Boris Johnson is hangsúlyozta, hogy jóllehet mindkét fél számára előnyös lenne, ha a következő néhány napban sikerülne haladást elérni, de London kész “ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételekre áttérni az átmeneti időszak lejártával, ha nem sikerül megállapodásra jutni az EU-val.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük.

A brit kormány részéről a lehetőségek között rendszeresen emlegetett “ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Kapcsolódó cikkek