Az uniós szakminiszterek egyetértettek a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés erősítésében

Az uniós szakminiszterek egyetértettek a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés erősítésében

Széles körű egyetértés volt a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés erősítését célzó intézkedések elfogadásáról az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsülésén Brüsszelben. Ezt írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai újság európai kiadása.

A politikai-üzleti napilap arról számolt be, hogy a francia kezdeményezésű javaslat fő célja a terrorszervezetek anyagi támogatásának hatékonyabb nyomon követése és befagyasztása az Európai Unión belül.

A tervezetben többek között nemzeti központi bankszámla-regiszterek létrehozását sürgették, amelyekhez hozzáférése lenne a terroristák után nyomozó hatóságoknak. A francia kormány szerint ez később elvezethetne egy uniós szintű rendszer megteremtéséhez. Párizs azt is szeretné elérni, hogy az Európai Unión belüli, eddig névtelen banki tranzakciók esetében is ellenőrizzék a személyazonosságot, és ez vonatkozzon az olyan digitális fizetőeszközökre is, mint a bitcoin.

A cikk szerint az Európai Bizottság a következő hetekben javaslatokat fog kidolgozni a terrorizmussal kapcsolatba hozható emberek és csoportok pénzeszközeinek befagyasztására, a tiltott pénzmozgások korlátozására és a tagállami hatóságok közötti információmegosztás erősítésére.

“A miniszterek megállapodtak arról, hogy sürgőséggel tovább dolgoznak a terrorizmus finanszírozása elleni harc érdekében” – hangsúlyozta a miniszterek tanácsának keddi ülését követően Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Az uniós tagállamok idén már elfogadtak egy egyezményt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről, annak rendelkezései azonban még nem léptek életbe. Franciaország azt szeretné, ha minél hamarabb hatályba lépnének a szóban forgó intézkedések, s a párizsi kormány emellett a hírszerzési együttműködés fokozását is szorgalmazza.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter azt közölte a WSJ-vel, hogy a tanács keddi ülésén széles körű egyetértés volt az általa körbeküldött 13 oldalas javaslatban foglalt intézkedéseket illetően. “Franciaország elégedett” – mondta a tárcavezető.

Az Európai Bizottság a következő héten vitatja meg a javaslatot, az uniós szakminiszterek pedig januárban újra összeülnek, hogy megvizsgálják, elfogadhatják-e a végleges megállapodást.

Kapcsolódó cikkek