A Sixtusi-kápolna új szellőzőrendszere

A Sixtusi-kápolna új szellőzőrendszere

Olyan új és korszerű szellőzőrendszert tervez kiépíteni a Sixtusi-kápolnában a Vatikán jövőre, amely távol tartja a port és a párát a Michelangelo által fél évszázada festett freskóktól.

“Úgy szeretnénk kordában tartani a nedvességet és a hőmérsékletet, hogy a következő ötszáz évre is megőrizzük a kápolnát és annak freskóit” – mondta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója a vatikáni rádiónak nyilatkozva. Hozzátette, már felvették a kapcsolatot a világ vezető szűrőberendezés-gyártóival.

“A fedezet megvan, az új szellőzőrendszer jövő év végére üzembe áll. Terveinket az elkövetkezendő hetekben mutatjuk be” – részletezte az igazgató. Az átalakítás a pápa támogatását is bírja. XVI. Benedek egyébiránt szerdán emlékezett meg Michelangelo híres freskóinak 1512. október 31-én történt “leleplezéséről”.

A Sixtusi-kápolnát naponta 25 ezren keresik fel, évek óta pedig szeptemberben és októberben péntek esténként is betérhetnek a Vatikáni Múzeum látogatói: a szokásos nyitva tartás (9-től 17 óráig) után ugyanis 19 és 23 óra között ismét beengedik az érdeklődőket.

A kápolna a 2000-es szent év alkalmából 20 éven át tartó restauráláson esett át, szakértők szerint ez volt a művészettörténet legátfogóbb és leglátványosabb felújítása: Botticelli, Ghirlandaio, Roselli, Perugino és Michelangelo műveit csaknem 500 évnyi portól és kosztól szabadították meg, és keltették életre aprólékos munkával az eredeti színeket.

Kapcsolódó cikkek