A prágai főügyész a legbefolyásosabb cseh nő

A prágai főügyész a legbefolyásosabb cseh nő

Lenka Bradácová

Lenka Bradácová prágai állami főügyész a legbefolyásosabb nő Csehországban - derül ki a Forbes magazin cseh kiadásának októberi számából, amely második alkalommal összeállította a legbefolyásosabb cseh nők ötvenes listáját.

A második helyen Alena Vitásková, az Energetikai Szabályozó Hivatal (ERÚ) elnöke, míg a harmadikon Eva Zamrazilová, a cseh jegybanktanács tagja végzett. A lista tagjainak többsége fontos üzleti-kereskedelmi tisztségeket tölt be, a tavalyi első évfolyamhoz képest az idén csökkent a női politikusok száma a listán.”Lenka Bradácová jogkörébe tartozik az utóbbi évek összes lényeges politikai és üzleti ügye. Alena Vitásková pedig keresztülvitte, hogy az állam mérsékelje a megújuló energiaforrások túl bőkezű támogatását, amely 45 milliárd koronát takarít meg az államnak évente” – írja Petr Simunek, a Forbes magazin cseh kiadásának főszerkesztője.

A tavalyi, első ízben összeállított lista élén Madeleine Albright, az Egyesült Államok cseh származású volt külügyminisztere végzett. Az idén már nem került fel a listára, de a magazin a Hírességek Páholyában helyezte el.A tavalyi évhez képest kimaradt az első tízesből Karolína Peake volt kormányalelnök, Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke és Jana Nagyová, Petr Necas volt miniszterelnök egykori kabinetfőnöke, ma felesége. Nemcová, aki tavaly a hetedik helyen végzett, az idén a 35. lett, míg Peake és Nagyová pedig egyáltalán nincsenek a listán.A lista 25. helyét Lívia Klausová, Václav Klaus volt államfő felesége, jövőbeli pozsonyi cseh nagykövet foglalja el. A lista egyetlen sportolója, Petra Kvitová teniszcsillag a 36. helyen végzett.Az amerikai Forbes magazin 2004 óta állítja össze a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. Az ott alkalmazott módszer szerint választották ki a csehek 50 legbefolyásosabb nőjét is.

Kapcsolódó cikkek