A görögök csak a válságra koncentrálnak

A görögök csak a válságra koncentrálnak

görögNyolc évvel az athéni olimpia után a gazdasági válságban fuldokló görögök aligha álmodoznak, még a jelenleg zajló londoni játékok sem igazán érdeklik őket.

“A görögöknek nincs nagy kedvük olimpiát nézni” – sajnálkozott a 25 éves Matteosz Theodorakisz, egy egykori ökölvívóból lett utazási irodai alkalmazott. “Bizonyos, hogy nincs akkora érdeklődés, mint régebben” – írta Dzsannisz Kukulasz, a Kathimerini című lap vezércikkírója. “Talán azért, mert nem várunk sokat az érmek tekintetében, de az is lehet, hogy a görögök annyira el vannak foglalva mindennapi gondjaikkal, hogy nincs idejük azon gondolkodni, ki nyer majd érmet.”

A londoni játékokon viszonylag kicsi, 103 fős görög küldöttség szerepel. A sportolók közül többen megemlítették, hogy az edzésfeltételek meglehetősen rosszak, nincs pénz az országban, amely minden tartalékát felélte, hogy megrendezhesse a 2004-es játékokat. Talán ennek is az eredménye az, hogy a görögök eddig mindössze két bronzérmet nyertek, egyet cselgáncsban, egyet pedig evezésben.

Athénben egyébként – még ha minden bárban élőben lehet is követni a játékok eseményeit – a beszélgetés leggyakrabban a várost fojtogató kánikula és az aktuális adóbevallás körül forog, az olimpia háttérbe szorul. Ehhez persze hozzájárulhat az is, hogy a versenyek a görögök szempontjából rosszul kezdődtek. Az éremesélyesnek számító Dimitriosz Hondrokukisz, a férfi magasugrás idei fedettpályás világbajnoka pozitív doppingtesztje miatt el sem indulhatott, két nappal a megnyitó előtt pedig Vula Papahrisztu hármasugrót zárta ki a Görög Olimpiai Bizottság a Twitter mikroblog portálon közzétett rasszista – “az olimpiai mozgalom értékeivel és eszméivel ellentétes” – megjegyzése miatt. A sportoló, aki nehezen fogadta el a büntetést, ezután a görög versenyzők “elfogadhatatlan edzési feltételeit” ostorozta. “Nincs fűtés és meleg víz, hogy télen lezuhanyozhassunk, sem nyáron klímaberendezés a koszos edzőtermekben, a berendezések lepusztultak” – mondta az Athens News című hetilapnak. Az olimpiai játékok szülőföldjén ugyanakkor akadnak még olyanok, akik így is álmodoznak.

“Nekem az olimpia a legszebb dolog, ami létezik. Örülök, hogy van, és remélem, hogy visszatér Görögországba” – mondta Periklesz Anasztazisz 42 éves munkanélküli építőmunkás, a szociális bérlakásokká átalakított egykori olimpiai falu lakója. Az olimpia állandó görögországi megrendezését a Kathimerini hetilap vetette fel a minap, arra hivatkozva, hogy a költségek hosszabb távon negatív következményekkel járnak az adott rendező ország számára, az állandó helyszínnel az ilyen jellegű gondok megszűnnének.

Az elmúlt év végén Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elismerte, hogy Görögország külső adóssága például az athéni olimpia miatt nőtt két-három százalékkal, akkori áron 13 milliárd euróval.

“Egyszer majd a vezetők arról fognak tárgyalni, hogy állandó helyszínt találjanak a játékok számára” – írta a hetilap a néhai Konsztantin Karamanlisz görög kormányfő javaslatát idézve, hogy rendezzék meg a játékokat a szülőhely, Olümpia közelében.
Az ötletet Nikosz Devletoglu, az athéni egyetem nyugalmazott közgazdaságtan professzora is felvetette a héten a Forbes amerikai magazinban:

“Az ókori Olümpia természetes szépségű egyedülálló övezetét félautonóm olimpiai entitásként újjá kellene építeni, amely a játékokban részt vevő nemzetek kollektív tulajdonában állna és területen kívüli státuszt élvezne, akárcsak az Athosz-hegyi kolostorok…”