Épül Európa legnagyobb gáztározója Hollandiában

Épül Európa legnagyobb gáztározója Hollandiában

Gáz csövek

A Bergermeer gáztározó elkészülte után 4,1 millió köbméter gáz tárolására lesz alkalmas. A létesítményt a többségi tulajdonos, a hetvenöt százalékban az abu-dzabi kormány tulajdonában lévő Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) üzemelteti majd. A projekt kivitelezése azért váltotta ki a közeli Alkmaar lakosságának tiltakozását, mert attól tartanak, hogy a kimerült gázlelőhelybe pumpált földgáz talajmozgást, földrengést okozhat. 

Maxime Verhagen

Maxime Verhagen

Áprilisban a kormány biztonsági fenntartásokra hivatkozva egyszer már elhalasztotta a döntést a Bergermeer prjekt kivitelezési engedélyéről.  “A gáztározó biztosítja majd az elegendő gázellátást a téli hónapokban, a magas felhasználás idején” – mondta Maxime Verhagen, gazdasági, mezőgazdasági és innovációs miniszter. 

A nyolcszázmillió eurós Bergermeer projekt hatvan százalékban a TAQA, negyven százalékban pedig a holland állami Energie Beheer Nederland BV tulajdonában van. Az orosz Gazprom párnagázzal látja el a tározót az elkészülte utáni használat fejében. A tározó feltöltése a tervek szerint 2013-ban kezdődik meg, kereskedelmi hasznosítása pedig 2014-ben.