Már lehet jelentkezni a tavaszi gyermekvasutas tanfolyamra

Már lehet jelentkezni a tavaszi gyermekvasutas tanfolyamra

Február 6-án indul a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, az érdeklődő iskolások már regisztrálhatnak a négyhónapos képzésre. Ezt közölte az MTI-vel kedden a Máv Zrt.

A közlemény szerint a kisvasutas szolgálatra felkészítő képzés részeként a tanulók heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában.

A tanfolyam részeként elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, a pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Guinness-rekordok könyvébe tavaly bekerült Gyermekvasutat és az utasokat. 

A képzésre olyan negyedik, ötödik vagy hatodik osztályos tanulók jelentkezhetnek, akiknek a tanulmányi átlaga legalább négyes, a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra, valamint szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük is hozzájárul a jelentkezéshez. 

A felvétel jelentkezési sorrendben történik, aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, legközelebb az októberben induló őszi képzésre jelentkezhet. A februárban induló tanfolyamot követően júniusban kerül sor az új gyermekvasutasok avatására.

Jelenleg mintegy 550 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven, korábbi gyermekvasutas ifjúsági vezető segíti és irányítja. 2015 nyarán 170 ifjú gyermekvasutast avattak fel. Mint a közlemény fogalmaz, a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására sokan döntenek évtizedekre a vasutas szakma mellett, míg mások a közlekedési ágazat egyéb területein helyezkednek el.

A képzésre a www.gyermekvasut.hu internetes oldalon lehet regisztrálni.

Kapcsolódó cikkek