Ilyen idő várható csütörtök estig

Ilyen idő várható csütörtök estig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közzétette legfrissebb jelentését.
Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Délkelet felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, hajnalra már mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az éjszaka második felétől főként a középső országrészben vegyes halmazállapotú csapadék kialakulhat, nyugatabbra eső, havas eső, hó, keletebbre eső valószínű. A reggeli órákban az Északi-középhegység nyugati vidékén ónos eső is lehet.

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet. Több helyen várható csapadék: a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében eső, havas eső, hó, a Dunától keletre eső valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de délkeleten és északkeleten helyenként megélénkül a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön jobbára 1 és 7 fok között lesz, de a Tiszántúlon kissé melegebb is lehet.

Időjárási helyzet Európában:

Szárazföldünk északnyugati, északi része fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra arrafelé, valamint a hozzájuk tartozó frontok mentén erősen felhős vagy borult az ég, több helyen előfordul eső, néhol havas eső, hó, a Skandináv-félsziget nagy részén havazik.

Szintén ciklon található a Balkán-félsziget térségében, emiatt ott is sok a felhő, és több helyen alakul ki zápor, zivatar. A Pireneusi-félszigettől az Alpokon át egészen a Kelet-európai-síkság déli vidékéig anticiklon húzódik. Területén gyengén felhős, napos és borult, párás, helyenként tartósan ködös tájak egyaránt előfordulnak. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, legfeljebb a borult, ködös területeken fordul elő szitálás, ónos szitálás, hószállingózás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti vidékein általában +3 és -6 Celsius fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi területén -10, -17 fok is előfordul. Európa középső tájain általában 4 és 10, Nyugat- és Dél-Európában pedig 10 és 20 fok között alakul. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé eleinte száraz, majd egyre nedvesebb levegő áramlik.