Jó hír a házi pálinkában utazóknak

Jó hír a házi pálinkában utazóknak

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani, Ezt mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt.

A jegy ára hétszáz forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet.

“Tavaly 151 000 adójegy talált gazdára, a darabszám több mint harminc százalékkal meghaladja az előző évben rögzített mennyiséget. Ezek szerint 2019-ben megugrott a háznál készített pálinka iránti érdeklődés. A jegyekből az állam 105 millió forint bevételre tett szert”

– ismertették a cikkben.

Tállai András felidézte, hogy a kormány 2010 után – bizonyos mennyiségig – jogszabályba foglalta az adómentes pálinkafőzés jogát, de az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy kemény tárgyalások révén jutottak el a mostani rendszer, a kedvezményes, hétszáz forintos adójegy bevezetéséhez.

“A magyar kormány szeretné eltörölni ezt a csekély terhet is, ezért minden ilyen törekvést támogat”

– hangsúlyozta Tállai András.

Az államtitkár szerint az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne.

Kapcsolódó cikkek