"Ez a gasztronómiai Forma-1"

"Ez a gasztronómiai Forma-1"

A gasztronómiai világ Forma-1 versenyének nevezte a Bocuse d'Ort a szakácsverseny idén Budapesten megrendezett kontinensdöntőjének keddi napján a szervező GL Events gasztronómiai igazgatója.

Florent Suplisson a verseny sajtóbejárásán emlékeztetett: tíz ország csapata kezdte meg precizitást, tervezést és speciális technikákat igénylő különleges versenytálainak elkészítését kedd délelőtt, a Bocuse d’Or Európa-döntőjének első napján.

A kontinensdöntőt idén első alkalommal rendezheti meg a magyar főváros. A megmérettetést a Hungexpo területén, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében tartják meg négyezer négyzetméteren, futballmeccsek hangulatát idéző szurkolói támogatás közepette: a séfek dudaszó, dobpergés, kiabálás mellett végzik hatalmas koncentrációt igénylő munkájukat. 

A kedden versenyző tíz ország – Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság – szakácsa egy-egy hatszor három méteres konyhai boxban 5 óra 35 perc alatt készíti el hónapok kemény munkájával kidolgozott és begyakorolt versenyételeit commis-ja (segédje) közreműködésével.

Szerdán újabb tíz ország: Magyarország mellett Hollandia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Horvátország, Franciaország, Belgium, Dánia és Svédország csapatai versenyeznek – a versenyen így húsz gasztronómiai kultúra kreativitása találkozik.

A munkát tizenöt kamera és három kivetítő kíséri, melyeken egyszerre 12 kép közvetíthető. Az online is követhető versenyt a szervezők szerint több mint húszezren kísérik figyelemmel a helyszínen és a számítógépek előtt. 

Florent Suplisson elmondása szerint a Bocuse d’Or az “ötletek laboratóriuma”, a világverseny a technológiai újítások, új alapanyagok, konyhai technikák legfontosabb forrása a gasztronómiai világ számára.

Mint elárulta, a budapesti kontinensdöntőre személyesen is ellátogat a Bocuse d’Or ázsiai és latin-amerikai bajnoka, de rajtuk kívül is számtalan séf és szakember követi élőben a versenyt személyesen vagy az interneten keresztül.

Kapcsolódó cikkek