fotó: pixabay.com

Minden eddiginél többen kérték márciusban a csokot

Minden eddiginél többen kérték márciusban a csokot

A Magyar Nemzetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arról tájékoztatta, hogy az első negyedévben több mint 8 000 család kérte a támogatást. Ez 2 000-rel több igényt jelent a 2019 első három hónapjában mért adatnál. A január-márciusi időszakban így 29 milliárd forintot tett ki a kért összeg, 7 milliárddal többet, mint tavaly ugyanekkor.

A Magyar Nemzet úgy fogalmazott, hogy az otthonteremtési programot is felfuttatta a családvédelmi akcióterv, amely használt lakásra is elérhetővé tette a csok mellé felvehető kedvezményes hitelt.

“Márciusban a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ellenére igényelték kiugróan sokan a csokot”

– jegyezték meg.

Ekkor csaknem 3 000 kérelem érkezett, 10 milliárd forint összegben.

“A 2015 júliusától elérhető csokkal évről évre többen élnek, korábban általában 1700-2700 volt a havi igénylések száma”

– írta a lap.

A csokot eddig 136 000 család vette igénybe, 425 milliárd forint összegben. Egy család átlagosan 3,1 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Falusi csokra az első negyedévben csaknem 3 000család kérelmét fogadták be a bankok. Az Emmi adatai szerint kilenc hónap alatt – tavaly júliustól idén márciusig – 8 000-en igényelték a támogatást az érintett 2500 kistelepülés valamelyikén. Mivel a kérelmek 45 milliárd forintról szóltak, az egy családra jutó összeg a falusi csok esetében magasabb: 5,4 millió forint – olvasható a Magyar Nemzetben.

Kapcsolódó cikkek