Biztonságosak a magyar szoláriumok

Biztonságosak a magyar szoláriumok

Szolárium előtt ülő nő

A magyar szoláriumok több mint fele, ötvennégy százaléka megfelel a kibocsátott sugárzás erősségére vonatkozó uniós szabálynak, amely ezt az értéket 0,3 watt/négyzetméterben maximalizálja. Kovács Zoltán, a Magyar Szolárium üzemeltetők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a 2010-2011-es ellenőrzések eredményei szerint négyszeresére nőtt a tudatos szoláriumozók száma, akik nem csupán a gyors barnulásért, hanem a D-vitamin biopozitív hatásainak ismeretében, egészségük megőrzése és vitaminháztartásuk egyensúlya érdekében látogatják a stúdiókat. 

Arcszolárium előtt ülő nő

Az úgynevezett 0,3-as csövek alkalmazásával folyamatosan csökken a túl erős, a leégés veszélyét fokozó csövek forgalma is. Cserti Istvánné, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal osztályvezetője szerint a 2008-2009-es mérés alkalmával jellemző volt még a szoláriumokra a túl magas UV-sugárzás, a vendégek hiányos tájékoztatása és a tizennyolc év alattiakra vonatkozó tilalom ismeretének hiánya. Ekkor még a magyar szoláriumok 96,5 százaléka nem felelt meg az uniós szabványnak.

Az elmúlt másfél év alatt Magyarországnak szoláriumbiztonság tekintetében az unió ranglistáján az utolsó előtti helyről sikerült feltornáznia magát, ami a szoláriumkultúra megreformálásának köszönhető. Egy korábban közzétett tanulmányban nemzetközi szakértők ugyanakkor a rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták aszoláriumot és az UV-sugárzás minden egyéb fajtáját.

A Lancet Oncology című orvosi folyóirat online kiadásában közzétett elemzés húsz korábbi tanulmány megállapításait összevetve leszögezte, hogy a harminc év alatti szoláriumozók körében hetvenöt százalékkal ugrott meg a bőrrák kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó cikkek