fotó: pixabay.com

Soha nem volt még ilyen az építőiparban

Soha nem volt még ilyen az építőiparban

Az építőiparban még soha nem mértek a februárihoz hasonló bővülést Magyarországon, rekordméretű volt a növekedés. Ezt közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn a médiával, annak kapcsán, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén februárban 48 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.

A tárca kommentárja szerint az építőipari bővülés is jól tükrözi, hogy a magyar feldolgozóiparban egyre több beruházás valósul meg, és egyre kiterjedtebb infrastruktúra-hálózat épül ki Magyarországon.

A közlemény idézi György Lászlót, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkárát, aki kiemelte:

a gazdaság igényli az építőipar jelentős bővülését, sosem látott kereslet jelentkezik az ágazatban.

“A potenciális megrendelésállomány 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forint, ebből 15 000 milliárdot tesznek ki az állami megrendelések. Az adatok azt mutatják, hogy az építőipari vállalatok sikeresek a megnövekedett kereslet kielégítésében”

– tette hozzá.

A kormány azért döntött az állami beruházásokat felügyelő beruházási ügynökség létrehozásáról, hogy az építőipari projektek hatékonyabban és jobb minőségben valósuljanak meg. Az ügynökség a minőség- és hatékonyságbiztosítás mellett ügyel majd a megrendelések időbeli “kisimítására” és ütemezésére is – fogalmazott az államtitkár.

György László hangsúlyozta, a számokból jól látszik, működik a kormány építőipari stratégiája. Fontos, hogy lehetőség szerint magyarok építsenek, vagyis a munka, a bér és a profit is magyar legyen.

Az ITM 2018-ban 16 milliárd forintot szánt a magyar építőipari kkv-k kapacitásbővítésére, idén pedig már kiírtak egy újabb 6 milliárd forintos forrást az építőipari vállalatok technológiai korszerűsítésére – jelezte az államtitkár.
A közleményben az ITM kiemelte azt is, hogy tavaly csaknem 18 ezer lakást vettek használatba, ami éves összevetésben 23 százalékos bővülést jelent. A lakásépítések növekedéséhez számottevően hozzájárult az otthonteremtési program kiszélesítése és a kedvezményes lakásáfa bevezetése.

Kapcsolódó cikkek