Szabadmerülés a világ legmagasabban fekvő tavában

Szabadmerülés a világ legmagasabban fekvő tavában

Új "magassági rekordot" állított fel egy osztrák férfi: a világ legmagasabban történt szabadmerülését hajtotta végre a Himalájában.

A bécsi Christian Redl szerdán GPS-készüléke segítségével jelezte, hogy sikeresen végrehajtotta a különleges merülést: 3 percet töltött az 5000 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Gokjo-tavak egyikében Nepálban.

Redl és csapata csütörtökön érkezik olyan területre, ahol működik a mobiltelefon és az internetkapcsolat is, így a merülés további információit és fotóit csak akkor tudják megosztani a világgal.

5000 méteres magasságban a levegő oxigéntartalma mindössze 14 %-os, ennek ellenére Redl nem igényelt mesterséges oxigént, és egyszerű neoprén ruhájában merült alá a gleccsertó vizében. 

A jéghideg vízbe való merülés során a kezére erősített mérőműszerek ellenőrizték életfunkcióit. Redlnek legalább 1 percig ki kellett tartania a rekordállítás érdekében. Eredeti tervei szerint a mélyben létező élet után is kutat a vízben, ennek felfedezése ugyanis “igazi szenzáció lenne” – mondta a rekorder még Nepálba való elutazása előtt. A tudomány ugyanis azon a véleményen van, hogy ilyen körülmények között semmi nem képes életben maradni. A gleccsertavak 4700-5160 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el.

Christian Redl – becenevén Iceman (Jégember) – eddig több rekordot is felállított szabadmerülésben, a legtöbbet jég alatt. Ő tartja például a víz alatti videojátékozás világrekordját is.