Győznie kell a magyar válogatottnak

Győznie kell a magyar válogatottnak

A magyar női kézilabda-válogatott csak akkor juthat elődöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon, ha legyőzi Románia csapatát a középdöntő harmadik fordulójában, szerdán Nancyban.

A csoportból még öt mérkőzés van hátra, és számos forgatókönyv elképzelhető. Az biztos, hogy a magyarok a német válogatott vasárnapi 26-25-ös legyőzésével

életben tartották esélyüket a legjobb négy közé jutásra, amit kizárólag úgy valósíthatnak meg, ha megverik Romániát.

De a siker sem jelentene biztos továbbjutást. Amennyiben két csapat azonos pontszámmal zárja a középdöntőt, közöttük az egymás elleni eredmény rangsorol, ez a spanyolok, a németek és a románok esetében a magyaroknak kedvezne, a hollandok és a norvégok esetében nem.

Ha kettőnél több csapat végez ugyanannyi ponttal, akkor közöttük – az egymás elleni eredményeikből számolt – minitabella dönt, ami a gólkülönbség miatt nem lenne előnyös a magyar válogatottnak. Abban az esetben, ha kedden a románok legyőzik a spanyolokat, a norvégok pedig a hollandokat, majd szerdán délután a norvégok a spanyolokat is megverik, a magyar együttesnek annak tudatában kell pályára lépnie 18 órától Romániával szemben, hogy győzelem esetén sem lehet elődöntős.

Mindkét középdöntő-csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat, szintén Párizsban.

Érdekesség, hogy utóbbira a románok elleni döntetlennel is maradna esélye a magyar csapatnak, de még egy győzelemmel is lemaradhat róla, ha számára szerencsétlenül alakulnak az eredmények. A kontinenstorna győztese kvótát szerez a 2020-as tokiói olimpiára, s a további két dobogóshoz hasonlóan kijut a jövő decemberi, kumamotói világbajnokságra.

A II. csoport további programja:

kedd:
Spanyolország-Románia 18.00
Hollandia-Norvégia 21.00

szerda:
Spanyolország-Norvégia 15.45
Magyarország-Románia 18.00
Hollandia-Németország 21.00

Az állás:
1. Hollandia 6 pont/3 mérkőzés,
2. Románia 4/3 (84-76),
3. Németország 4/4 (111-110),
4. Magyarország 4/4 (108-117),
5. Norvégia 2/3,
6. Spanyolország 0/3