Vettel nyerte a Belga Nagydíjat

Vettel nyerte a Belga Nagydíjat

Sebastian VettelA címvédő és a pontversenyben élen álló Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte meg vasárnap a Forma-1-es Belga Nagydíjat, a világbajnoki sorozat 11. futamát.

Az idén ötödször, pályafutása során pedig 31-edszer diadalmaskodó, 26 éves Vettel mögött a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) zárt a második, a brit Lewis Hamilton (McLaren) pedig a harmadik helyen. A rajtot a pole pozícióból kezdő Lewis Hamilton (Mercedes) jól kapta el, ám néhány kanyarral később megelőzte őt a második helyről induló Vettel, mögöttük pedig a szintén német Nico Rosberg előzte meg az idény végén búcsúzó Mark Webbert. Az első kör végén így Vettel, Hamilton, Rosberg volt a sorrend, a negyedik helyen pedig már a kilencedikről indult Alonso haladt, utána pedig Webber és Jenson Button száguldott. A hatodik körben a kétszeres világbajnok Alonso megelőzte Rosberget is, és feljött a harmadik helyre. A vb-pontversenyben második Kimi Räikkönen viszont csak a kilencedik helyen autózott. 

Az első kerékcseréket követően Vettel megőrizte éllovas pozícióját, őt némileg lemaradva Alonso és Hamilton követte, majd Rosberg és Webber következett. Hátrébb Räikkönen látványos előzésekkel próbált javítani helyzetén. A mezőnyben utolsóként Romain Grosjean ment ki a boxutcába bő féltávnál, a 23. körben. Három körrel később Räikkönen fékhiba miatt feladta a versenyt, ezzel eldőlt, hogy nem tudja tovább javítani rekordját, azaz sorozatban 28. versenyén is pontot szerezni. 

Pastor Maldonado és az ötödik helyről rajtolt Paul Di Resta karambolozott a boxutca bejáratánál, utóbbi kiállni kényszerült, majd a legjobbak sorra jöttek másodjára is kereket cserélni. Vettel maradt az első helyen, mögötte Alonso, Hamilton, Rosberg és Webber haladt tíz körrel a vége előtt. A hátralévő időben – noha sokan tartottak a hajrára esetleg megérkező esőtől – már nem változott a helyzet, így az összetettben immár 46 ponttal vezető német sztár és a Red Bull nagy lépést tett sorozatban negyedik világbajnoki címe felé. A világbajnoki sorozat következő versenyét, az Olasz Nagydíjat két hét múlva rendezik Monzában.

A világbajnoki pontversenyek állása 11 futam után (még 8 van hátra): 

pilóták:

1. Vettel 197 pont
2. Alonso 151
3. Hamilton 139
4. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) 134
5. Webber 115
6. Rosberg 96
7. Massa 67
8. Grosjean 53
9. Button 47
10. Paul Di Resta (brit, Force India) 36
11. Adrian Sutil (német, Force India) 25
12. Sergio Perez (mexikói, McLaren) 18
13. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) 13
14. Ricciardo 12
15. Nico Hülkenberg (német, Sauber) 7
16. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) 1
    
csapatok:
1. Red Bull 312 pont
2. Mercedes 235
3. Ferrari 218
4. Lotus 187
5. McLaren 65
6. Force India 61
7. Toro Rosso 25
8. Sauber 7
9. Williams 1