illusztráció

Többen dolgoznak, de még többen dolgozhatnak 2019-ben

Magyarországon 2010-hez képest 785 000-rel többen dolgoznak, akik közül 662 000 ember az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el, és a kedvező tendenciák a foglalkoztatásban várhatóan 2019-ben is folytatódnak. Ezt mondta Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb adatait kommentálva.

A KSH szerint tavaly szeptember-novemberben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 494 000, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. A helyettes államtitkár megjegyezte:

a kedvező tendenciákat a foglalkoztatásban a pozitív gazdasági környezet és a kormányzati intézkedések – mint például a társasági adó 9 százalékra történő csökkentése – segítik.

Marczinkó Zoltán István arra is kitért, hogy az egy hónappal korábban közzétett adatokhoz képest ugyan pár ezerrel visszaesett a foglalkoztatottak száma, a foglalkoztatottság  növekedésének több éves tendenciáját ez azonban nem befolyásolja. Munkaerőpiaci tartalékokat a helyettes államtitkár a nagyjából 170 000 főre tehető munkanélküliek között, az inaktívak között és a 130 000 közfoglalkoztatott körében lát.

A PM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a 3,6 százalékos magyar munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – Hollandiával és Máltával – holtversenyben a harmadik legkedvezőbb arányt jelenti. Arra is kitértek, hogy

a magas hozzáadott értéket előállító munkakörökben is tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma,

továbbá a régiók között is folyamatosan csökkennek a különbségek.