forrás: pixabay.com

Patai Mihály: az infláció elleni küzdelem sikeres lesz

Patai Mihály: az infláció elleni küzdelem sikeres lesz

Erről beszélt a jegybank alelnöke a BÉT50 konferencián csütörtökön Budapesten.

A BÉT50 – a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra fókuszáló konferenciáján hozzátette: a szigorú monetáris politika harmóniába fog kerülni a szűkítő fiskális politikával. A gazdaságpolitika harmadik eleme, a jövedelempolitika pedig neutrális marad. Így az infláció elleni küzdelem sikeres lesz.

“Arra kell felkészülni, hogy jövőre kétszámjegyű lesz az infláció, bonyolult év előtt állunk”

– fogalmazott Patai Mihály, aki kitért arra, hogy néhány termék ára már csökkent, néhány országban így a fogyasztói árindex is csökkent, ami bíztató. Az infláció elindult visszafelé, ami jó hír – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nyersanyag- és élelmiszerpiacok korrekciójának dezinflációs hatása lehet. A BÉT elnöke hangsúlyozta, hogy az ársapkákat ki kell vezetni, mert azok ugyan rövid távon működhetnek, de hosszú távon ellentmondásokat okoznak. A GDP-növekedésről szólva elmondta, hogy a jegybank szerint jövőre csökken annak üteme, de mint fogalmazott, ez “inflációs időszakban normálisnak számít”.

Fontosnak nevezte a fegyelmezett fiskális és monetáris politikát, az uniós megállapodást, “azután szépen, szerényen túléljük a következő évet”.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója elmondta, idén hetedik alkalommal is elkészült a BÉT 50 – Ötven hazai vállalat sikertörténete című kiadvány. A kiadvány ötven, dinamikusan fejlődő társaságot mutat be a szélesebb nyilvánosság számára, és a vezérigazgató szerint bőven van még tartalék a magyar gazdaságban, vannak még hasonló sikeres kkv-k. Kitért arra, hogy az elmúlt három évben 2008 óta nem tapasztalt volatilitás jellemzi a részvénypiacokat, az orosz-ukrán háború az egész világgazdaságot befolyásoló válsághelyzetet eredményezett. Hozzátette, hogy a tőkepiaci ökoszisztéma a külső nehézségek ellenére is folyamatosan épül, a budapesti tőzsde kkv-piacain dinamikus a növekedés.

A most bemutatott cégekkel együtt a BÉT 50 közösség immár közel 350 taggal rendelkezik, ezek 2021-ben 4300 milliárd árbevételt értek el.

Végh Richárd a fenntarthatóságot versenyképességi kulcskérdésnek nevezte, és jelezte: a BÉT segít a cégeknek a felkészülésben és a megfelelésben, például zöld finanszírozási tanácsadással. A tőkepiac hozzásegítheti a magyar kkv-ket ahhoz, hogy az időszak nyertesei legyenek – mondta. Jelezte, a 2022-es év fókuszpontja a fejlődés fenntartása, legyen szó az ökoszisztéma további bővüléséről, vagy a fenntarthatósági szemlélet mélyebb integrálásáról, mind a BÉT, mind a kibocsátók szintjén. A BÉT50 közösség új belépőinek összesített árbevétele a tavalyi évben 319 milliárd forintot, EBITDA értékük 41 milliárd forintot tett ki, magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy motorként hajtsák a magyar gazdaságot, illetve nemzetközi sikertörténetet valósítsanak meg – mondta a vezérigazgató.

Szabó Levente, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a vállalati szektor finanszírozási oldalon stabilan néz szembe a mostani turbulens gazdasági időszakkal.

A bankrendszer felkészült, tőkeoldalon és likviditási oldalon is egészséges képet mutat, ellentétben a 2008-as válságidőszakkal. Hozzátette: a hitelportfólió minősége is jó, azzal együtt, hogy a következő negyedévekben emelkedni fog várhatóan a nem teljesítő hitelek aránya. A hitelezési kilátásokról azt mondta, hogy a hitelképesség-vizsgálatokon szigorítás várható, a fedezeti elvárások nőttek, ez a következő néhány negyedévben megmarad. A csütörtöki konferencián, amely a hazai középvállalatok csúcstalálkozója, a több mint 300 vállalati vezető előadásokon és panelbeszélgetéseken vitatta meg a hazai vállalatok előtt álló legfontosabb kihívásokat, mint a finanszírozási- és fenntarthatósági kérdések, a magas energiaárak által támasztott kihívások. Valamint ezek mellett megismerkedtek a tőkepiaci finanszírozás által nyújtott lehetőségekkel.

A kiadvány háttérmunkálatai során idén is az EY nyújtott szakmai támogatást a BÉT számára.

Főtámogatóként a Magyar Bankholding és a Széchenyi Alapok járult hozzá a kiadvány létrejöttéhez és a konferencia megrendezéséhez, a kötet a bet50.hu weboldalon online is megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek