Új gyártósorok, új munkahelyek

Új gyártósorok, új munkahelyek

Az új üzemcsarnokfotó: Kálmándy FerencÚj gyártósorokat helyezett üzembe egymilliárd forintos beruházás eredményeként csütörtökön pécsi dohánygyárában a British American Tobacco (BAT).

A BAT Hungary két új gyártósora dohányáruk csomagolását végzi. A nyolcszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalat a 2010-2011-ben összesen 5,4 milliárd forint értékű fejlesztést valósított elsősorban agyártókapacitás növelésére. Ennek köszönhetően 2010-hez képest idén 30 százalékkal növeli a termelést, és év végéig 341-ről 405-re növeli dolgozóinak létszámát a pécsi gyárban. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a berendezések avató ünnepségén azt mondta, hogy a gazdasági növekedés szempontjából a munkahelyteremtés mindenhol, de különösen a termelő szférában és a hátrányosabb helyzetű régiókban fontos. Úgy vélte, a BAT önerőből megvalósított fejlesztése jó példa arra, hogy azon húzóágazatok, amelyek tudnak és akarnak, azok bővülnek és egyben növelik a foglalkoztatást. Ezek a vállalatok jelen vannak és jelen is lesznek Magyarországon.

cigaretta szálak

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy azok a cégek, amelyek Magyarországba helyezték a bizalmukat, tartósan ne csalódjanak. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról beszélt, hogy az 1912-ben, éppen a maihoz hasonló foglalkoztatási gondok enyhítésére alapított pécsi dohánygyár 1992-ben történt privatizációja sikeres volt. Tulajdonosa, a BAT az elmúlt két évtizedben mintegy húszmilliárd forintot költött a pécsi üzem fejlesztésére. A polgármester  rámutatott, hogy a vállalat mára a város stabil foglalkoztatójává vált, s reményét fejezte ki, hogy a dohánygyár működése még hosszú ideig szolgálja a tulajdonos és Pécs érdekeit. David Anderson, a BAT Nyugat-európai Ellátási Lánc Szolgáltató Központjának igazgatója azt közölte, hogy a gyárban megvalósított fejlesztéseket a helyi dolgozók elkötelezettsége és profizmusa alapozta meg.

A beruházás stratégiai jelentőséggel bír és új korszakot nyit a pécsi üzem történetében, innen kívánják ugyanis sodródohánnyal ellátni a nyugat-európai piacot. Octavian Dascalescu, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a BAT a minőséget és a hatékonyságot szem előtt tartva tudott mindig sikeres és versenyképes maradni. A dohányszektorban 42 százalékos részesedésével piacvezető. A BAT  Magyarországon tavaly 5611 hektáron termelt 6232 tonna dohány 40 százalékának felvásárlásával közvetve 8 ezer, főként hátrányos helyzetű embernek biztosítanak megélhetést -tette hozzá. A BAT Hungary 65 százalékban exportra, több mint 30 piacra termel. Magyarországon 14 telephelyet és 12 értékesítési depót tart fenn és 26 ezer kiskereskedelmi egységet lát el dohányárukkal.  

fohány

A BAT-nak két magyarországi leányvállalata van. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. 2009-ben mintegy 149,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett mintegy 1,9 milliárd forint nyereséget, 2010-ben 120,3 milliárd forint árbevételt és 1,9 milliárd forint veszteséget produkált. A British American Tobacco Magyarország Kft. 2009-ben 166,6 milliárd forint árbevételt és 676 millió forint nyereséget, tavaly 159,7 milliárd forint árbevételt és 758 millió forint nyereséget ért el.

Kapcsolódó cikkek