Több mint 8 százalékkal nőttek a fizikai órabérek egy felmérés szerint

Több mint 8 százalékkal nőttek a fizikai órabérek egy felmérés szerint

Éves összevetés alapján az idei harmadik negyedévben több mint 8 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére - közölte a Trenkwalder munkaerő-közvetítő és a Moore Hungary tanácsadó cég szerdán az MTI-vel.

A béremelkedés üteme kicsivel lassabb a tavalyinál, amikor elérte a 11 százalékot, az országon belüli eltérés pedig jelentős.

Budapesten a fizikai órabérek megközelítik a 2 ezer forintot, míg a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon 1300 forint körül mozognak.

Hozzátették, hogy a középvezetők fizetése jóval kevésbé, körülbelül 4 százalékkal nőtt ugyanezen idő alatt. A Moore Hungary részben a kiegészítő bérelemek hatásával magyarázza, hogy az alacsony növekedés ellenére jelentéktelen a kilépések aránya.

A Trenkwalder szolgáltatási igazgatója jövőre a minimálbér jelentős emelése miatt újabb növekedésre számít. A közlemény szerint Hamrák Viktor megjegyezte, hogy a bérköltségeket a járulékok júliusra tervezett csökkentése mérsékli majd.

A Trenkwalder csaknem 7 ezer fizikai dolgozó, míg a Moore Hungary több mint 60 nemzetközi cég belföldi leányvállalatánál majdnem 500 középvezető béradatait vizsgálta – közölték.