fotó: pixabay.com

Csúcstechnológiás géppel dolgoznak a pécsi kutatók

Csúcstechnológiás géppel dolgoznak a pécsi kutatók

A lakosság genetikai jellemzőinek meghatározásában és gyógyszerfejlesztésekben is szerepet kaphat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csaknem 800 millió forintért beszerzett csúcstechnológiás berendezése. Ezt írta a baranyai felsőoktatási intézmény keddi közleményében.

“A gépet és a hozzá kapcsolódó rendszert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával vásárolták, a berendezést az egyetem keretein belül működő Szentágothai János Kutatóközpont genomika és bioinformatika kutatóintézete használja majd”

– derül ki a PTE kommünikéjéből.

A közlemény szerint a gének feltérképezésére alkalmas olyan rendszer jött létre Pécsen, amely Közép-Európában csak Prágában és Bécsben működik.

“A fejlesztés nyomán a kutatóközpont átfogó, összehangoltan működő, több tudományt, szakterületet érintő, nemzetgazdasági érdekeket is képviselő program elindítását kezdeményezte”

– írták.

A várhatóan akadémiai és piaci résztvevőkkel induló Magyar Nemzeti Genom Program céljai között szerepel a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározása és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítése.

Kapcsolódó cikkek