Az Európai Gyógyszer Ügynökség részéről engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina elsõ szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyének hûtõházában 2021. február 6-án, fotó: Máthé Zoltán/MTI

Koronavírus: alakíthatók úgy a vakcinák, hogy ne okozzanak vérrögképződést

Koronavírus: alakíthatók úgy a vakcinák, hogy ne okozzanak vérrögképződést

Német tudósok át tudnák alakítani a SARS CoV-2, vagyis az új koronavírus elleni védőoltásokat oly módon, hogy ne okozzák többé az egyik ritka mellékhatást, a vérrögképződést.

“Egy német kutatócsoport úgy véli, megtalálta, miért alakulhat ki vérrögösödés egyeseknél, akik az új koronavírus okozta Covid-19 ellen az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson vakcináját kapták”

– írta a The Guardian brit napilap online kiadása.

A kutatócsoport azt is el tudja mondani a gyártónak, hogyan lehetne olyanná alakítani a vakcinákat, hogy megelőzzék a problémát.

“A kulcs az adenovírus, vagyis a közönséges nátha egyik okozója, melyet arra használnak, hogy a koronavírus úgynevezett tüskefehérjéjét a szervezetbe juttassa”

– mondta Rolf Marschalek, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője. A Pfizer/BioNTech és a Moderna gyárakban fejlesztett, úgynevezett mRNS-alapú oltóanyagok nem használják ezt a szállítási módszert, és nem is kapcsolható hozzájuk a vérrögképződés mellékhatása. A probléma ritka, de nagyobb a kockázata a fiatalabb korcsoportokban, amelyeket kevésbé veszélyeztet a súlyos Covid-19 kialakulása

Az Egyesült Királyságban mintegy 33 millióan kapták az AstraZeneca oltását, 309 esetben alakult ki vérrögösödés.

A kutatócsoport egy megjelenés előtt álló, szakértők részéről még nem ellenőrzött tanulmányban az írta,

hogy a probléma az adenovírus sejtmagba jutásakor keletkezik, nem annyira a sejtfolyadékban, ahol a vírus általában a fehérjét előállítja.

“Az adenovírus életciklusa magában foglalja a sejtek megfertőzését, az adenovírus DNS-ének bejutását a sejtmagba, majd a gének átírását a gazdaszervezet átírási gépezetével. Itt a probléma: a vírus DNS-darabja nincs optimalizálva arra, hogy a sejtmagon belül átíródjon”

– írták.

A sejtmagban a tüskefehérje darabjai összeakadhatnak vagy széttörhetnek.

“Ezek mutáns fehérjerészekké válhatnak, amelyek a szervezetbe kerülnek, és igen ritkán vérrögképződést okoznak”

– vélik a tudósok.

forrás: pixabay.com

Marschalek szerint a vakcinák átalakíthatók úgy, hogy a problémát elkerüljék.

“A Johnson & Johnson már kapcsolatba lépett a kutatócsoporttal”

– mondta el a Financial Timesnak.

“A gyógyszergyártó most igyekszik optimalizálni az oltóanyagot. Adataink birtokában meg tudjuk mutatni nekik, hogyan mutáljuk ezeket a szekvenciákat, amelyek úgy kódolják a tüskefehérjét, hogy elkerüljük a nem kívánt reakciókat”

– tette hozzá.

Az AstraZenecával még nem beszéltek, de “nekik is elmondják, mit kell tenni, hogy a vakcina javuljon”. Más tudósoknak azonban más elméleteik vannak, Marschalek és kutatócsoportja egyelőre hipotézist alkotott, amely más szakértők ellenőrzésére vár.

Kapcsolódó cikkek