forrás: pixabay.com

Van megoldás tartós izomgörcsökre

Van megoldás tartós izomgörcsökre

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére. Erről beszélt az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Málnási-Csizmadia András elmondta, a tartós izomgörcsök stroke vagy más idegrendszeri, agyi, illetve gerincvelői sérülések után alakulnak ki.

“Magyarországon körülbelül százezer ember szenved ilyen problémák miatt. Az évi 30 000-35 000 stroke-os beteg 30 százalékánál kialakul a betegség, valamint az évi körülbelül ezer baleset miatti agyi vagy gerincvelői traumánál is gyakoriak a fájdalmas izomgörcsök a végtagokban”

– ismertette.

forrás: pixabay.com

A jelenleg használt görcsoldók az idegrendszeren keresztül hatnak. Ezek nem elég hatékonyak, és kellemetlen pszichés, idegrendszeri vagy kardiovaszkuláris mellékhatásaik is lehetnek. Málnási-Csizmadia András tájékoztatása szerint az újonnan kifejlesztett szer közvetlenül arra az izomfehérjére hat, amely mozgatja az izmot, és azt lazítja el. Így a korábbi gyógyszerek mellékhatásai nem jelentkeznek, és a módszer

“gyakorlatilag százszázalékosan hatékony”

– mondta.

Kihívásnak nevezte a kutatásban azt, hogy ezek a fehérjék megtalálhatók a szívben, a belekben és nagyon hasonlóak egymáshoz.

“Ezért meg kellett találni azt a molekulát, ami csak a vázizomra hat”

– fogalmazott a kutatásvezető.

Hozzátette, már elkezdték nagy mennyiségben gyártani a hatóanyagot – ami egyébként költséges folyamat -, és megindultak a klinikai tesztelési fázis előkészületei is.

Kapcsolódó cikkek