fotó: pixabay.com

Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

A Magyarországot képviselő Barna Benedek László, a budapesti Szent István Gimnázium végzős diákja különdíjban részesült pénteken Dallasban az International Science and Engineering Fair (ISEF), a tudományos versenyek világbajnokságán. Ezt közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) vasárnap.

Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség hazai versenye szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy ez a világ legszínvonalasabb versenye az ifjú tudósok számára. Közölték, Barna Benedek László “UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” projektjéért az International Council on Systems Engineering – INCOSE különdíjában részesült, ami egy egyéves diáktagság és részvétel a Nemzetközi INCOSE konferencián.

A versenyző a MISZ szervezésében megrendezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, mérnöki technológia kategóriában mutatta be a zsűrinek és az érdeklődőknek szaktudását.

“Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható”

– közölték.

Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a szövetség tájékoztatása szerint a díjátadón hangsúlyozta, a világbajnokság összes résztvevője győztes, hiszen csak a legkiválóbb ifjú tudósok, mérnökök és kutatók kvalifikálhatták magukat a versenyre, közel 1700-an a világ 49 államának és 64 országának képviseletében. A magyar csapat tagja volt Kovács Nóra Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kiváló diákja is, aki szintén a MISZ 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Kapcsolódó cikkek