illusztráció, fotó: pixabay.com

Több tízmillió forintot is érhet a konyhában tartott kínai váza

Több tízmillió forintot is érhet a konyhában tartott kínai váza

Egy angliai konyhából került elő a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amely szakértők szerint akár 150 000 fontot, átszámítva 67 millió forintot is érhet.

A ritka festett vázát az 1735 és 1796 között uralkodó Csien-lung kínai császár számára készítették a CNN online szerint. A vázát az 1980-as években egy brit sebész vette meg néhány száz fontért. Később odaadta a fiának, aki nem sejtve, milyen értékes, a konyhájában tartotta. A 60 centiméter magas, élénk kék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele látható – írta sajtóközleményében a dél-angliai Berkshire-ben található Dreweatts aukciósház, amely a műkincset árulja.

Az árverési ház becslése szerint a váza a május 18-i aukción 110 000-150 000 font közötti áron kelhet el.

Mark Newstead, a Dreweatts ázsiai műkincsekkel foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy a vázát a kilencvenes évek végén látta először, amikor ebédmeghívást kapott a feleségével egy ismerősétől a házba, ahol az értékes darab egy fülkében állt a konyhaasztal mögött. Mint felidézte, akkoriban még európai porcelánokkal foglalkozott, de rögtön sejtette, hogy különleges darabról van szó. Alaposabban azonban csak pár évvel később tanulmányozta, amikor megint a házba látogatott.

Akkoriban már a szalonban állt, egy mahagóni asztalon, de még húsz évnek el kellett telnie, amíg úgy nem döntöttek a tulajdonosok, hogy eladják.

Kapcsolódó cikkek