forrás: pixabay.com

Innovatív LED világítótesteket fejlesztenek magyarok

Innovatív LED világítótesteket fejlesztenek magyarok

Innovatív, környezetbarát LED világítótesteket fejleszt 599,14 millió forint uniós forrás segítségével a Hofeka Elektromos Ipari és Kereskedelmi Kft. és a Pannon Egyetem konzorciuma. Ezt közölte az egyetem.

A konzorcium a vissza nem térítendő támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszból nyerte el. A fejlesztés teljes összege meghaladja a 939 millió forintot – írták. A tájékoztatás szerint a projekt 2024-re az új világítástechnikai trendeknek, és a jelen kor kihívásainak megfelelő LED világítótestek gyártását teszi lehetővé.

A tervezett világítótest a kifejlesztésre váró szenzorok segítségével képes lesz jelezni az üzemelés alatt az egyes komponensek még várható élettartamát, így csökkenthető a közvilágításban az üzemszünet, az üzemeltetési és karbantartási költség.

A projekt válaszol az intelligens világítás iránti igényekre is, IoT alapú, egyedileg fejlesztett szenzor és rendszerelemei a világítótestekben lehetővé teszik például, hogy az időjárás és a forgalom függvényében szabályozzák a fényerőt, ami jelentős energiamegtakarítást és jobb látási viszonyokat biztosít. A fejlesztésnél az egyetem szakemberei megvizsgálják a piacon elérhető LED fényforrásokat, ez alapján állítják be az új termék paramétereit, külön figyelmet szentelve a hosszú élettartamra.

Az Ipar 4.0 mentén megvalósuló világítótest-fejlesztés alkalmas lesz rövid határidejű, kis darabszámú, egyedi igények kiszolgálására is.

A Hofeka Kft. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a cég az 1888-ban alapított EKA Rt. (Elektromos Készülékek- és Anyagok Gyára) jogutóda. A magyarországi nagyfeszültségű hálózat 100 százalékban az EKA Rt. szerelvényeivel épült ki. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Hofeka Elektromos Ipari és Kereskedelmi Kft. nettó árbevétele 2021-ben 2,559 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 2,042 milliárd forintot tett ki. A vállalat 2021-ben 242,583 millió forint nyereséggel zárt, míg 2020-ban 85,089 millió forint volt az adózott eredménye.

Kapcsolódó cikkek