Életre kelt a történelem. Nézze, hallgassa meg videón!

Életre kelt a történelem. Nézze, hallgassa meg videón!

Thomas EdisonThomas Edison (1847-1931) egyik legelső, 123 évvel ezelőtt készített hangfelvételét keltették életre digitális technológia segítségével a Kaliforniai Egyetem, vagyis a Berkeley kutatói.

A parányi, mindössze 6,35 centiméter átmérőjű, és alig egy centiméter vastag óngyűrű még 1967-ben került elő a Thomas Edison nemzeti emlékpark, a West Orange archívumából. “Mikroszkóp alatt megvizsgálva rájöttünk, hogy hangfelvételről van szó, de a fémgyűrű olyannyira meggörbült és megsérült, hogy nem lehetett lejátszani” – magyarázta Jerry Fabris, a múzeum kurátora.

az első hanganyagok egyike

az első hanganyagok egyike

Több, mint négy évtizeddel később kaliforniai tudósok képalkotó eljárások segítségével megalkották a felvétel felszínének digitális modelljét, majd ennek segítségével hangfájlként reprodukálták a felvételt.

A felvételen a Ragyogj, ragyogj, csillagom című dalocskát énekli egy női hang. Történészek szerint maga a feltaláló-üzletember alkalmazott valakit a dalocska feléneklésére két évvel azelőtt, hogy mielőtt piacra dobta volna beszélő babáit.

Ez a kis anyag egyelőre hozzáférhetetlen, de addig, amíg nem elérhető, hallgassa meg a világ eddig ismert legelső felvételét az emberi hangról! Kattintson a képre!

az első hang 

“Az 1888-as dátumból ítélve ez a legrégebbi amerikai női hangfelvétel, amelyet napjainkban meghallgathatunk” – vélekedett Patrick Feaster, a bloomingtoni Indianai Egyetem történésze, aki átvizsgálva a történelmi feljegyzéseket és a korabeli újságcikkeket összerakosgatta a hangfelvétel történetét. Edison tömegesen szerette volna gyártani a beszélő babákat, ám a korabeli kezdetleges hangrögzítési technika mellett száz játék elkészítéséhez százszor kellett volna felénekeltetni a dalocskát.

Az énekesnő hangját rögzítő fémgyűrűt sohasem építették be a babákba, mivel 1890-re, amikor Edison elkészíttette az első beszélő játékokat, a hangrögzítéshez fém helyett már viaszt alkalmazott.

Edison a képpel is kísérletezett.

az első csók

Táncoló angyal, ruhába burkolódzó mozdulat, férfierő, egy száz húsz éves boxmeccs és a híres első csók a filmvásznon. A nagy zseni kis filmjei zenei kísérettel fűszerezve. Nézze meg videón!

Kapcsolódó cikkek