illusztráció, fotó: pixabay.com

Nemzetközi innovációs házépítő versenyt rendeznek Szentendrén

Nemzetközi innovációs házépítő versenyt rendeznek Szentendrén

A Solar Decathlon Europe 2019 - en 10 versenyző csapatnak 14 nap alatt kell az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházakat létrehozni. Erről tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a médiát.

György László hozzátette, az egyetemistákból és tanáraikból álló csapatok, több mint 400 versenyző, a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi versenyen közel nulla energiafelhasználású házakat építenek, amelyek a legmodernebb technológiákat ötvözik, környezetileg fenntarthatóak. Az eredményhirdetés vasárnap várható.

A verseny rendezési jogát az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben.

“A magyar kormány 3 milliárd forintos támogatásával megvalósuló rangos rendezvény 2002-es amerikai indulása óta először látogatott a kelet-közép-európai régióba”

– mondta.

Az államtitkár kiemelte, Magyarországot önálló csapatként a BME csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli egy algériai egyetemmel.

“A Solar Decathlon Europe 2019 fő versenytémája a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, ami praktikus válaszokat adhat a meglévő panelház-állomány korszerű és energiahatékony megújulásának kérdésére, életciklusuk meghosszabbítására”

– mutatott rá. Mint mondta, a versenyt tökéletes lehetőségnek tartja a nemzetközi trendek átvételére és a legfrissebb fejlesztések megismerésére, amiből hosszú távon nem csak a szakma profitálhat.

A magyar építők és az építtetők a versennyel létrejövő szentendrei mintaházparkban megismerhetik és megtanulhatják a legújabb megoldásokat.

A verseny honlapja szerint a Solar Decathlon Europe 2019 kéthetes verseny július 13-tól 28-ig tart, amit kéthónapos meghosszabbított kiállítás követ. A létrejött látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A házépítő innovációs verseny ingyenes időutazás a jövőbe: a nemzetközi és magyar résztvevők többek között biobetonnal, vályogrosttal, szolárcseréppel, mozgatható szobaegységekkel és szuperszigeteléssel álmodták meg Szentendrén a jövő fenntartható és energiahatékony lakóházait.

A versenyen a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat a versenyzők előremutató szemlélete és fenntarthatóságra való törekvése formálta valami teljesen újjá.

A versenyben lévő 10 csapat 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézményét képviseli.

Kapcsolódó cikkek